Smuteční průvod za Němcova: Moskvou prošly tisíce lidí

Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě

Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě Zdroj: ctk/ap

Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě
Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě
Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě
Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě
Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě
5
Fotogalerie
Tisíce Moskvanů přišly na smuteční pochod, který svolala opozice k uctění památky zavražděného kritika Kremlu Borise Němcova. Opoziční předáci hovoří o politicky motivované vraždě, Kreml o provokaci. Západ vybízí Moskvu k vyšetření zločinu. Vyšetřovatelé nabídli odměnu za odhalení vrahů, žádné podezřelé se ale podle médií dosud dopadnout nepodařilo.

Pětapadesátiletý Němcov se stal terčem palby v okamžiku, kdy se s třiadvacetiletou ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou vracel z večeře v restauraci Bosco v obchodním domě GUM naproti Kremlu do svého bytu za řekou Moskvou. Na místě vraždy kriminalisté nalezli šest nábojnic, čtyři kulky zasáhly politika, jeho společnice vyvázla bez zranění.

Ruská televize TVC zveřejnila záznam z pouliční kamery, která údajně vraždu zachytila. Kvalita záběrů není valná, lze však rozeznat kolemjedoucí automobily a siluety lidí. Právě v okamžiku střelby však záběr kamery zakryl sněžný pluh. Ze záznamu televize odhadla, že vrah se pravděpodobně nejprve skrýval na schodišti vedoucím na most, než po činu doběhl po vozovce k autu, které na mostu na chvilku zastavilo.

Vyšetřovatelé posuzují několik verzí, sahajících od provokace kvůli destabilizaci politické situace, stopu islamistů a extremistů až po možnou souvislost s ukrajinským konfliktem. Prý nelze vyloučit ani souvislost s podnikáním či osobní nenávist vůči zavražděnému a další běžné pohnutky zločinu, včetně žárlivosti. Je však zjevné, že pachatelé opozičního politika sledovali. „Uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni,“ slíbil ruský prezident Vladimir Putin v kondolenci Němcovově matce.

Atmosféra nenávisti

Opoziční předáci přičítají zavraždění nepohodlného kritika režimu ovzduší nenávisti, nacionalismu a protizápadních nálad, které v zemi rozdmýchává Kreml a jeho média. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal vraždu do souvislosti s tím, že se Němcov prý chystal zveřejnit důkazy ruské účasti ve válce na východě Ukrajiny. Přímou angažovanost v konfliktu Moskva stále popírá.

„Pochybuji, že by Putin vydal rozkaz…, ale Putin vytvořil ovzduší, ve kterém se politické vraždy stávají možnými,“ prohlásil Němcovův dlouholetý druh v opozici, bývalý šachový šampion Garri Kasparov. „Jestli dokážeme zastavit kampaň nenávisti…, pak můžeme mít šanci změnit Rusko,“ usoudil opoziční poslanec Gennadij Gudkov během smutečního průvodu k uctění Němcovovy památky.

Moskevská policie odhadla počet účastníků dnešního protestu na 16 500, odhady některých pořadatelů sahaly až k 70.000. Agentura Reuters uvedla, že účast se zdála být menší než počet 50 tisíc účastníků, který si opozice původně slibovala.

Lidé nesli portréty zastřeleného politika či ruské vlajky se smuteční páskou, v davu byly vidět i ukrajinské prapory. „Hrdinové neumírají“, „Tyto střely zasáhly každého z nás“, anebo „Zemřel za budoucnost Ruska“, stálo na transparentech.

Vyšetřovatelé mezitím nabídli odměnu tří milionů rublů (asi 1,2 milionu korun) a záruky anonymity za informace vedoucí k odhalení pachatelů. Jejich mluvčí Vladimir Markin nicméně popřel zprávy médií, že se prý policistům podařilo najít auto, v němž zabijáci prchli z místa činu.

Opoziční akce k uctění Němcovovy památky se odehrály také v Petrohradu a dalších velkých ruských městech. Několik desítek lidí dnes památku uctilo také na Staroměstském náměstí v Praze.

Západ vraždu oponenta Kremlu odsoudil. Americký prezident Barack Obama vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila „rychlé, nestranné a transparentní“ vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Podobně německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Putina, aby se postaral o potrestání pachatelů „podlé vraždy“ kritika ruské vlády. „Hnusnou vraždu odvážného a neúnavného obránce demokracie“ odsoudil francouzský prezident François Hollande. „Surovou vraždu“ kritika Kremlu odsoudil i český premiér Bohuslav Sobotka a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.