Snížení spotřeby plynu v případě nouze bude povinné, dohodly se členské státy EU

Členské státy EU se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby plynu

Členské státy EU se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby plynu Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno!

Je 207. den roku, svátek má Anna, před šesti lety letadlo Solar Impulse jako první letoun poháněný sluneční energií dokončilo oblet Země.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Členské státy EU se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby plynu

Členské státy Evropské unie se shodly na plánu, který má omezit spotřebu zemního plynu a stanovit podmínky pro vyhlašování plynové nouze. Plán má snížit riziko plynoucí z možného úplného přerušení dodávek ruského plynu do EU. Unijní exekutiva navrhla, aby členské země sedmadvacítky kvůli očekávanému výpadku dodávek z Ruska omezily od srpna do března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z minulých pěti let. Tento cíl by měl být dobrovolný, Brusel by však podle návrhu mohl po konzultaci s členskými zeměmi vyhlásit stav plynové nouze, a učinit tak snížení spotřeby v celé EU povinným.

Výsledný kompromis obsahuje oproti původnímu návrhu EK podstatně více výjimek a zpřísňuje také podmínky, za nichž mohou být státům uloženy povinné úspory. Stav plynové nouze má vymáhat pouze Rada EU – tedy zástupci členských států – nikoliv samotná Komise, jak předpokládal původní plán.

✅ Amazon zdražuje 

Americký gigant kvůli rostoucím nákladům zdraží svou prémiovou službu Prime v několika evropských státech. V Německu, což je po Spojených státech druhý největší trh Amazonu, služba podraží o 30 procent, ve Francii dokonce o 43 procent. Už v únoru Amazon zvýšil cenu za Prime ve Spojených státech o 17 procent. Zákazníci, kteří službu využívají, jsou pro Amazon nejdůležitější, jelikož se jedná o často nakupující spotřebitele. O zdražení informuje list The Financial Times. 

✅ Olympiáda v Paříži se prodraží

Ačkoliv se olympiáda v hlavním městě Francie bude konat až za dva roky, už nyní je jasné, že se oproti původnímu rozpočtu prodraží, informuje agentura Bloomberg. Z původních 6,8 miliardy eur se účet vyšplhal na momentálních 8,3 miliardy eur, odhaduje francouzská vláda. Aktuální nárůst má na svědomí záměr posilnit bezpečnost v ulicích Paříže v době konání her a také zdražení materiálů pro úpravu sportovišť.

✅ Saúdský princ investuje do životního projektu 80 miliard dolarů

Pět let od oznámení projektu Neom saúdský princ Mohammed bin Salman upřesnil obrysy projektu a nastínil celkovou výši investice. Saúdská Arábie na tento projekt vyčlení až 80 miliard dolarů, celkově by Neom měl stát až 320 miliard dolarů, zapojit by se měli i soukromí investoři. Peníze by chtěl saúdský princ získat také vstupem Neomu na tamní burzu. „Našim velkým cílem je dostat burzu v Saúdské Arábii mezi tři největší na světě,“ citovala agentura Bloomberg bin Salmana. 

Projekt Neom v podstatě znamená výstavbu nového města uprostřed saúdské pouště, kde by se využívaly nejmodernější technologie. Ačkoliv se zatím ještě ani nekoplo do země, Neom se v posledních letech potýká s problémy, z projektu odcházejí najatí manažeři a ti, kteří zůstávají, se snaží korunního prince přesvědčit, aby slevil ze svých požadavků.

✅ Akcie uzavřely smíšeně 

Obchodování na americkém akciovém trhu bylo v pondělí velmi rozkolísané a hlavní akciové indexy uzavřely smíšeně. Investoři jsou opatrní před výsledky hospodaření několika předních amerických společností a zasedáním měnového výboru centrální banky USA (Fed), které se uskuteční tento týden. 

Index Dow Jones vzrostl o 90,75 bodu, tedy 0,28 procenta, na 31.990,04 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 posílil o 5,21 bodu, čili 0,13 procenta, na 3966,84 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 51,45 bodu, neboli 0,43 procenta, na 11.782,67 bodu.

Stane se dnes 

  • Proběhne mimořádné jednání ministrů energetiky zemí EU o krizi v dodávkách zemního plynu. Schůzku svolal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že základní úrokovou sazbu zvýší o 0,75 bodu na 10,5 procenta. Maďarsko má už teď nejvyšší úrokové sazby v EU.
  • Návštěva saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána v Řecku. S premiérem Kyriakosem Mitsotakisem podepíší dvoustranné dohody. Diplomatické zdroje hovoří o oblastech energií, vojenské spolupráce a o podmořských kabelech.
  • Kvartální výsledky oznámí Coca-cola, McDonald’s, Microsoft, General Motors nebo Alphabet, mateřská společnost Googlu.
  • Americká centrální banka zahájí dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.
  • Mezinárodní měnový fond zveřejní aktualizovaný výhled světové ekonomiky. Fond už signalizoval, že přikročí k dalšímu zhoršení prognózy. V dubnu odhad letošního růstu globální ekonomiky snížil na 3,6 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta.