Sobotka: Česko je solidární a Brusel ho k tomu nemusí nutit

Premiér ČR Bohuslav Sobotka

Premiér ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Česko je v uprchlické krizi solidární, aniž by ho k tomu musel někdo nutit. Český premiér Bohuslav Sobotka to uvedl v rozhovoru, který dnes otiskl německý list Süddeutsche Zeitung. Předseda vlády současně kritizoval podíl Německa na posílení migrační vlny i snahy některých zemí vynucovat solidaritu omezováním přístupu k fondům Evropské unie.

„Jsme solidární. Poslali jsme policisty do Slovinska, do Maďarska a do Makedonie. K tomu nás nikdo z Bruselu nemusel nutit,“ prohlásil Sobotka. „Jsme připraveni pomoci, ale jen na dobrovolné bázi,“ uvedl premiér a poznamenal, že česká vláda se snaží v uprchlické krizi jednat pragmaticky.

Podle českého premiéra se „bohužel nedá popřít“, že Berlín nese díl viny na vysokém počtu migrantů přicházejících do Evropy. „Německo vyslalo signál, který bylo možné slyšet a vidět ve značné části Blízkého východu a severní Afriky. To podnítilo k ilegální migraci směrem do Evropy,“ uvedl premiér.

Kancléřka Angela Merkelová bývá kritizována za to, že svými výroky do Německa prakticky pozvala všechny syrské uchazeče o azyl.

Česko podle Sobotky nemá obecně problém s přijímáním migrantů. „V České republice žije dnes 110 tisíc Ukrajinců. To je největší menšina, která vznikla pro roce 1989. Tito lidé k nám přišli za prací a velmi dobře se integrovali,“ uvedl. Problém současné migrační krize tkví podle něj v tom, že „většina uprchlíků pochází z kulturně a nábožensky zcela odlišných oblastí“, což u lidí ve střední a východní Evropě na pozadí islamistického terorismu vyvolává obavy. Evropa nemůže pomáhat za cenu vlastního ohrožení či za cenu zničení vlastních hospodářských a sociálních systémů, prohlásil premiér.

Česko akceptuje program Evropské unie na jednorázové přerozdělení 160 tisíc uprchlíků z Řecka a Itálie mezi další země EU a nepodá proti němu žalobu, uvedl Sobotka. Tlak na společnou migrační politiku řízenou centrálně z Bruselu ale podle něj jen posiluje radikály a škodí evropské myšlence.

Přerozdělování je nefunkční

Systém přerozdělování imigrantů jako takový se podle šéfa české vlády ukázal být nefunkční. Nedá se totiž provést proti vůli uprchlíků, kteří nechtějí skončit „ve východním Polsku nebo Rumunsku“. Přijetí utečenců přímo z táborů v Turecku si dokáže Sobotka představit prý jen pod podmínkou, že se započítají „do přijatých, ale nefunkčních“ kvót na přerozdělení v rámci EU.

Česká vláda se podle svého šéfa snaží podporovat evropskou integraci. Lidé v Česku si neuvědomují, „že by mohlo dojít k dezintegraci a že by to mělo negativní následky na jejich život, jejich svobodu a jejich životní standard“, uvedl v této souvislosti Sobotka.

Horší přístup k fondům jen rozděluje, tvrdí Sobotka

Sobotka v rozhovoru rozhodně odmítl výzvu rakouského spolkového kancléře Wernera Faymanna, aby státy, které neprokazují dostatečnou solidaritu v uprchlické krizi, měly omezený přístup k fondům Evropské unie. „Taková argumentace Evropu jen rozděluje. Pokud v tom budeme pokračovat, vzniknou příkopy, které později budeme jen těžko zasypávat,“ uvedl šéf české vlády.

O azyl v České republice za prvních jedenáct měsíců letošního roku požádalo 1382 cizinců, což bylo meziročně o 425 žádostí více. Nejčastěji chtějí azyl občané Ukrajiny, Kuby a Sýrie. Získat se ho podařilo zatím 70 osobám. Německo na počátku prosince oznámilo, že do země dorazil letošní miliontý běženec.