Sobotka: Výsledek referenda není koncem světa ani EU

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Výsledek britského referenda o setrvání v Evropské unii není koncem světa, natožpak unie, uvedl na facebooku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rozhodnutí je však závažné a nezvratné. Evropská unie se podle předsedy vlády musí rychle změnit a minimalizovat negativní důsledky pro občany EU i České republiky. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) varoval před tím, aby jádro unijních zemí nutilo členy k hlubší integraci a přijetí nevýhodných podmínek.

„Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Je to rozhodnutí závažné a nezvratné. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje, a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá,“ uvedl ke skončenému referendu Sobotka. Očekává, že Británie bude muset zápasit o udržení Skotska.

Čtěte také:

Stanislav Šulc: Brity čeká pořádná kocovina

Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

Ceny ropy se kvůli obavám z brexitu propadly o šest procent

Unie by se podle Sobotky měla změnit. „Ne proto, že Británie vystoupila, ale proto, že evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů. Evropa musí byt akceschopnější, pružnější, méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti,“ řekl Sobotka. Unie představuje pro Česko nejlepší myslitelnou záruku stability, míru a prosperity, změny by jí měly zajistit další životaschopnost a důvěru občanů, dodal Sobotka.

Babiš: Unie se musí viditelně reformovat

Babiš považuje rozhodnutí Britů za facku, na kterou bude muset unie razantně reagovat a viditelně se reformovat. „Jinak hrozí, že přijdou další,“ uvedl na twitteru. I přes odchod významného euroskeptického hlasu z EU, který Británie představovala, totiž podle Babiše problémy kritizované Spojeným královstvím nezmizely.

Výsledek hlasování britských občanů je podle Babiše třeba respektovat. „Zároveň se také neukvapovat. Uvidíme, jaké smlouvy si Británie vyjedná,“ uvedl Babiš.

Bělobrádek a Dientsbier: Britská volba je příležitost

Vítězství zastánců tzv. brexitu v britském referendu o setrvání v Evropské unii je příležitostí, aby unie redefinovala svoje hodnoty, cíle a identitu, řekl ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle ministra pro legislativu Jiřího Dientsbiera (ČSSD) jde o šanci k dalším krokům v evropské integraci a větší akceschopnosti.

Výsledek, který předtím Bělobrádek na sociálních sítích označil za demokratický, ale špatný, podle něj ale souvisí spíš se situací v Británii než v Evropské unii. „Hlasovalo se spíš o fiktivním nepříteli, než o unii jako celku. Všechno, co se v Británii nedaří, tak za to může EU. Teď se ukáže, zda to tak skutečně bylo,“ řekl Bělobrádek ČTK.

V případě otevření evropských smluv nevidí problém v tom, aby se začalo vyjednávat o změnách. „Pokud se otevřou, tak je prostor, abychom vyjednávali, to je legitimní. Nejde o to, aby to byly jen výjimky, ale proč by se nemohl změnit systém celkově, aby unie jako celek fungovala lépe,“ uvedl.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se obává, že na volbě Britů opustit Evropskou unii vydělají euroskeptici a populisté v celé Evropě. Stropnický ČTK řekl, že výsledek se dá označit za šok. Při dalším jednání musí převážit racionalita, nesmí se projevit snaha Britům odchod „osladit“, uvedl ministr.

Podle Stropnického se projevilo, že referendum má jako nástroj řadu úskalí. „Jsou tam jen dvě možnosti, ano a ne, červená a zelená. Ale v životě je spousta dalších nuancí,“ uvedl. Právě chybějící možnost „ano, ale“ považuje za důvod těšných výsledků referenda. Bez zastírání jsem pro Británii v unii, řekl.