Société Générale hlásí nejlepší pololetní výsledky za pět let. KLDR chce obnovit hovory s USA

Francouzská banka Société Générale, vlastník tuzemské Komerční banky, oznámila nejlepší pololetní hospodářské výsledky za posledních pět let. Za letošní druhé čtvrtletí měla čistý příjem 1,4 miliardy eur, skoro 36 miliard korun.

Francouzská banka Société Générale, vlastník tuzemské Komerční banky, oznámila nejlepší pololetní hospodářské výsledky za posledních pět let. Za letošní druhé čtvrtletí měla čistý příjem 1,4 miliardy eur, skoro 36 miliard korun. Zdroj: e15.cz

Severokorejský diktátor Kim Čong-un je ochoten obnovit diplomatické rozhovory s USA. Na oplátku žádá zrušení hospodářských sankcí. KLDR zřejmě sužuje těžká ekonomická krize.
Sociální síť Twitter plánuje důsledněji potírat dezinformace.
Bill a Melinda Gatesovi jsou oficiálně rozvedeni.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Kim Čong-un žádá zrušení sankcí

Severní Korea se chystá kvůli hluboké ekonomické krizi v zemi obnovit diplomatické rozhovory se Spojenými státy o nukleárním odzbrojení. Na oplátku bude požadovat zrušení mezinárodních sankcí na vývoz a dovoz nejnutnějšího zboží, včetně paliva a kovových materiálů. S odvoláním na jihokorejské zákonodárce o tom informoval deník The Guardian. Severokorejský diktátor Kim Čong-un už minulý týden obnovil komunikaci se Soulem. KLDR podle některých zdrojů zápasí od loňského roku s těžkými hladomory. Tamní vláda prý dokonce začala obyvatelům rozdělovat rezervní vojenské zásoby rýže určené pro období války.      

Twitter přitvrdí v boji proti dezinformacím

Americká technologická společnost Twitter chce důsledněji bojovat s digitálními dezinformacemi. Za tímto účelem hodlá spolupracovat s tiskovými agenturami Reuters a Associated Press. Ty budou na sociální síti poskytovat kontext k informacím, o nichž se bude ve svých příspěvcích zmiňovat velké množství uživatelů. Twitter věří, že tato nová funkce omezí šíření falešných zpráv na jeho platformě, za což opakovaně sklízí kritiku. V současné době Twitter reaguje na rychle se rozvíjející konverzace o určitých tématech tak, že jeho tým začne vyhledávat spolehlivé zdroje a nabízet je uživatelům, aby zabránil šíření případných dezinformací. Nově oznámená spolupráce má zvýšit rychlost a rozsah těchto zásahů. 

Z trhů a burz 

Burzy ve Spojených státech posílily

Americké akcie v úterý rostly. Index S&P 500 se zvýšil o 0,82 procenta a uzavřel na nové maximální hodnotě 4423,15 bodu. Dow Jones zpevnil o 0,8 procenta a Nasdaq Composite přidal 0,55 procenta. Přibližně o procento zlevnila ropa. Nedařilo se ani nejsledovanějším kryptoměnám. Cena zlata skončila na červené nule. Evropské trhy včera převážně posilovaly. Nejvíce francouzský benchmark CAC 40, který se zvedl o 0,72 procenta. Britský FTSE 100 si polepšil o 0,34 procenta a celoevropský Stoxx Europe 600 uzavřel v zisku 0,2 procenta. Výjimkou byla pouze frankfurtská burza. Index DAX o 0,09 procenta oslabil.      

Société Générale výrazně překonala očekávání

Francouzská obchodní banka Société Générale, majoritní vlastník tuzemské Komerční banky, v úterý oznámila vůbec nejlepší pololetní hospodářské výsledky za posledních pět let. Za letošní druhé čtvrtletí měla čistý příjem 1,4 miliardy eur, skoro 36 miliard korun. To je o 68 procent více než očekávali analytici a zároveň výrazné zlepšení oproti loňskému roku, kdy za stejné období finanční instituce vykázala ztrátu 1,3 miliardy eur. Skvělý výkon Société Générale ocenili i investoři. Akcie společnosti za včerejšek zdražily o 6,37 procenta na 26,45 eura. Banka má v plánu v letošním čtvrtém kvartálu odkoupit nazpět své cenné papíry za 470 milionů eur a začít vyplácet dividendy.    

Tweet dne

Bill a Melinda Gatesovi už definitivně nejsou manželé. Tento týden byl ukončen jejich rozvodový proces, který byl zahájen v březnu. Zatím však stále není jasné, jak si bývalý pár rozdělí své obrovské jmění, jehož hodnota přesahuje 130 miliard dolarů, asi 2,8 bilionu korun. Bylo pouze potvrzeno, že Melinda si ponechá příjmení Gatesová a měla by nadále s Billem setrvat v čele jejich společné nadace.   

Stane se dnes

  • V Minsku proběhne soud s Maryjí Kalesnikavovou, členkou koordinační rady běloruské opozice a dříve vedoucí volebního štábu Viktara Babaryky, kterému úřady nedovolily kandidovat na prezidenta. Bývalého bankéře Babaryku běloruský soud v červenci odsoudil na čtrnáct let do vězení.
  • Generální tajemník německé sociální demokracie (SPD) Lars Klingbeil představí kampaň strany před zářijovými parlamentními volbami.
  • Své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí oznámí největší americká automobilka General Motors.