Soud: Argentina nesmí vyplatit jen část věřitelů

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto)

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Geoff Livingston via Wikimedia

Druhá největší latinskoamerická země zažívá nejtěžší chvilky od roku 2002, kdy naposledy zbankrotovala. Argentina ve čtvrtek poslala do Bank of New York Mellon 539 milionů dolarů, které měly být zálohou na vyplacení úroků ve výši 832 milionů dolarů držitelům argentinských dluhopisů, kteří se zúčastnili soudního sporu pod vedením NML Capital.

Odevzdanou sumou peněz se chtěla jihoamerická země vyhnout technickému bankrotu, který jí k dnešnímu dni hrozí. Pokud Argentina do půlnoci závazky nevyrovná nebo se s věřiteli nedohodne, poběží třicetidenní ochranná lhůta, než oficiálně zbankrotuje.

V pátek ale soudce newyorského obvodního soudu Thomas Griesa rozhodl, že tato platba porušuje předchozí rozhodnutí soudu a že Argentina nemůže vyplatit jen některé držitele restrukturovaných dluhopisů, a dalším nezaplatit. To vyděsilo argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezovou. Znamenalo by to, že Argentina bude muset vytáhnout z kapsy až 15 miliard dolarů. To je polovina devizových rezerv tamní centrální banky.

Paul Singer ví, jak vydělat na zbídačených vládách

NML Capital je dceřinou společnosti hedgeového fondu Elliott Capital amerického miliardáře Paula Singera, který by mohl vyučovat o tom, jak vydělat na zbídačených vládách. Například v roce 1996 koupil za 11,4 milionu dolarů peruánské obligace a po soudním narovnání v roce 2000 dostal jen na úrocích vyplaceno 56 milionů dolarů. V letech 2002 a 2003 vydělal na úrocích přes 127 milionů dolarů díky nákupu dluhopisů Republiky Kongo, za které zaplatil deset milionů dolarů.

V těchto případech šlo z dnešního pohledu o drobné, s Argentinou si Singer ukrojil větší krajíc. Strategie však zůstává stejná: nakoupit bezcenné dluhopisy a pak odmítat všechny návrhy na restrukturalizaci dluhu, tedy dohody, že dlužník splatí méně, než si půjčil.

Právě za obrání Konga Singera kritizoval v roce 2012 argentinský ministr zahraničí Hector Timerman. „Peníze měly jít na stavbu silnic, škol a na snižování chudoby,“ hřímal tehdy levicový ministr židovského původu.