Soud odmítl propustit Tymošenkovou

Julija Tymošenková, Ukrajina

Julija Tymošenková, Ukrajina Zdroj: profimedia.cz

Kyjevský soud zamítl požadavek bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové na propuštění z vazby, kterou na ni v pátek uvalil kvůli maření procesu. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by důvody jejího uvěznění v kauze plynové smlouvy s Ruskem pominuly. Za opoziční političku se přitom postavily významné ukrajinské osobnosti, mimo jiné z církevních kruhů.

„Nezáleží na tom, jak soudce rozhodl. Budeme pokračovat v úsilí o její propuštění tak dlouho, jak bude třeba,“ řekl parlamentní spojenec Tymošenkové Serhij Vlasenko, který ji právně zastupuje v jiné kauze.
Jeho klientka dávala i včera okázale najevo, že celý proces považuje za politický a že k soudci nechová žádný respekt. „Nepovstanu před vámi, protože by to bylo pokleknutí před mafií,“ sdělila mu.

Další poslanec jejího parlamentního bloku uvedl, že příznivci neúspěšné prezidentské kandidátky vyčerpali veškeré politické mechanismy, od nynějška se prý všechny jejich akce budou odehrávat na ulici.
Tymošenkovou přišly na hlavní třídu metropole podpořit tisícovky lidí. Soud přitom o víkendu demonstrace v centru Kyjeva až do konce srpna zakázal. Protestující rozlítily policejní snahy odříznout je od budovy soudu kovovými zátarasy, pokusili se jejich instalaci zabránit.

Kvůli procesu se navíc sjednocují opoziční strany. Jejich lídři podepsali prohlášení o společném boji proti politickým represím.Speciální opatření naznačují, jaký strach má prezident Viktor Janukovyč a vláda z masových pouličních protestů, které by se podobaly oranžové revoluci v roce 2004. Tymošenkovou dopravila včera policie do soudní budovy brzy ráno, několik hodin před začátkem líčení. V přilehlých ulicích čekaly v záloze stovky příslušníků speciálních sil.

Lucenko také zůstává ve vazbě

Tymošenková není jediným představitelem bývalé vlády, který je v současnosti vězněn. Kyjevský soud včera opět odmítl propustit z vazby i někdejšího ministra vnitra Jurije Lucenka. Zatčen byl už v prosinci, čelí obvinění ze zneužití pravomocí a zpronevěry. Lucenko na protest proti jednání vyšetřovatelů a soudu držel několik týdnů hladovku. Stíháni jsou i další politici.