Soud poslal vědce do vězení: nevarovali prý před zemětřesením

zemětřesení

zemětřesení Zdroj: profimedia.cz

Zděšeně a vyplašeně reagovali vědci na dosud nepravomocné rozhodnutí italského soudu odsoudit na šest let do vězení šest odborníků na zemětřesení a jednoho vládního činitele za to, že nedokázali dát odpovídající varování před zemětřesením v roce 2009. Při něm v italském městě Aquila a jeho okolí zahynulo 308 lidí.

Vědecká komunita podle agentury Reuters varuje, že odborníci v takových oblastech, které zahrnují nepředvídatelné přírodní hrozby, jako je vulkanologie a dokonce i meteorologie, nyní budou mnohem méně ochotní nabízet rady a názory veřejnosti.

„Pokud bude potvrzen, pak bude mít tento verdikt mrazivý dopad na vědu o pohybech zemské kůry v Itálii a celé Evropě,“ řekla Sandy Steacyová, profesorka fyziky zemětřesení z Ulsterské univerzity. „Kdo bude nyní ochotný zasedat v komisi pro posouzení rizik zemětřesení, když špatné posouzení může znamenat odsouzení za neúmyslné zabití?“

Žaloba argumentovala tím, že experti dávali nesprávná ujištění po otřesech, které předcházely samotnému zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály. Seismologové a vládní činitel se účastnili schůzky před zemětřesením v březnu 2009, po níž výbor pro posouzení rizika řekl městským činitelům, že velké zemětřesení je nepravděpodobné, byť ne nemožné.

„To, co těchto šest vědců řeklo, bylo správné, a kterýkoli seismolog by to podpořil,“ řekl britský vědec Roger Musson. „Připadá mi špatné, že by měli být stíháni za to, že nabídli nejlepší vědeckou radu, jaké byli schopni.“

zemětřesení, Itálie, soudzemětřesení, Itálie, soud|profimedia.cz

Vědci: Trestní odpovědnost za vědeckou radu je absurdní

Vědci varují, že rozhodnutí italského soudu může mít dopad i mimo hranice Itálie a napříč dalšími vědeckými disciplínami. „Tento bizarní verdikt vyděsí každého, kdo dává vědecké rady, a já doufám, že budou při odvolání propuštěni,“ řekl profesor David Spiegelhalter z Cambridgeské univerzity.

Někteří vědci míní, že rady před zemětřesením v Aquile mohly být veřejnosti předloženy jasněji a s větším důrazem na malou možnost velkého zemětřesení. Ale všeobecně panuje ve vědeckém světě jednota, pokud jde o odsouzení italského rozsudku.

„Představte si, že by vláda vznesla trestní obvinění proti vašemu místnímu meteorologovi za to, že nedokázal předpovědět přesnou trasu tornáda,“ řekl Halpern. „Vědci musí mít možnost podělit se o to, co vědí - a připustit, co nevědí - aniž by se museli bát, že budou voláni k trestní odpovědnosti, pokud jejich předpovědi nevyjdou.“