Soukromý sektor eurozóny rostl nejrychleji od léta

Sklad logistické a zásilkové firmy Amazon v Německu

Sklad logistické a zásilkové firmy Amazon v Německu Zdroj: e15, anna vackova

Nejrychlejším tempem za sedm měsíců posiloval v únoru soukromý sektor eurozóny. Aktivitu podpořil nárůst nových zakázek, ukázala zpráva výzkumné společnosti Markit. Index podnikatelské aktivity založený na průzkumu mezi nákupními manažery se v únoru zvýšil na 53,5 bodu z revidovaných 52,6 bodu v lednu. Dostal se tak na nejvyšší hodnotu od loňského července.

Expanze představuje záblesk naděje pro politiky a další činitele, kterým se jen obtížně daří podpořit hospodářský růst v měnovém bloku. Mohl by ale také podpořit nedávné rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) tisknout peníze a nakupovat za ně státní dluhopisy a další cenné papíry.

Index podnikatelské aktivity se již 20 měsíců za sebou drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Široké zlepšení v expanzi je ale podle hlavního ekonoma společnosti Markit Chrise Williamsona možné sledovat poprvé od poloviny roku 2011.

„Zčásti to odráží vyšší důvěru poté, co ECB ohlásila program kvantitativního uvolňování, a uvidíme další zlepšení, až nákupy aktiv v březnu začnou,“ sdělil také podle Reuters.

Klesající ceny dělají vrásky ECB

Pozitivní signál by pro celkovou ekonomiku mohl představovat dílčí ukazatel nových zakázek v sektoru služeb, který stoupl na 53,3 bodu z lednových 51,7 bodu. Podniky ale nadále snižovaly ceny, i když o něco pomaleji než dosud. Právě klesající ceny v měnové unii dělají starost ECB, jejímž cílem je držet růst cen těsně pod dvěma procenty. Loni v prosinci ale spotřebitelské ceny v eurozóně meziročně klesly o 0,2 procenta a letos v lednu o 0,6 procenta.

ECB se proto před necelým měsícem rozhodla pumpovat do ekonomiky eurozóny od března měsíčně 60 miliard eur, aby podpořila její oživení a odvrátila deflaci. Většina ekonomů ale v únorovém průzkumu citovaném Reuters uvedla, že na podporu růstu cen to asi stačit nebude.