Soukromý sektor stranou. Orbán při stavbě plotu spoléhá stále více na armádu

Montování maďarského plotu

Montování maďarského plotu Zdroj: ctk

Do stavby plotu na maďarských hranicích byly zpočátku zapojeny také více než dvě desítky soukromých firem, nyní je podle zdrojů agentury Reuters tento počet čtvrtinový. Vláda Viktora Orbána dala větší pravomoce armádě, aby se prý nemusela zdržovat zdlouhavým procesem zadáváním veřejných zakázek. Na konstrukci bariéry se podílejí také vězni a nezaměstnaní. Důvodem je i snížení rizika úniku citlivých informací.

„V zájmu nezaměstnaných, kteří se oplocení hranic účastní v rámci povinných veřejných prací, je o projektu nemluvit. Podobně jako v případě vojáků a vězňů. Pro armádu jde navíc o nejlepší logistické cvičení za několik let,“ uvedl pod podmínkou anonymity pro agenturu Reuters technik pracující na zabezpečení hranice s Chorvatskem.

Podle Reuters slouží celý projekt, v hrubých rysech hotový během pouhých několika týdnů, jako „pomník Orbánově schopnosti nemilosrdně zmobilizovat celé Maďarsko proti migrantům.“ Právě zvládnutá logistická stránka projektu podle Reuters ztělesňuje Orbánovu vizi silného státu, který se nezdráhá své schopnosti náležitě demonstrovat a může se na ně spolehnout.

Vzácný příklad efektivity

Podíl soukromého sektoru v projektu se smrskl poté, kdy si Orbán vyžádal urychlení jeho výstavby. Dispečer jedné stavební společnosti pro Reuters uvedl, že v nejhektičtějším období jeho tým musel pracovat 48 hodin v kuse. Zůstala jednou z mála, protože silnější pozici získala armáda. Podíl soukromých firem v projektu se potom snížil na čtvrtinu.

Agentura Reuters podotýká, že průběh výstavby oplocení proti migrantům je vzácným příkladem efektivity v zemi, kde může trvat budování linky metra o deset let déle, než bylo v plánu.