Soul bude kvůli jaderné zkoušce na sever opět vysílat propagandu

Pohled přes hranici na Severní Koreu

Pohled přes hranici na Severní Koreu Zdroj: CTK

Demonstrace proti severokorejskému režimu v Soulu
Demonstrace proti severokorejskému režimu v Soulu
2
Fotogalerie
Jižní Korea v pátek obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici se Severní Koreou. Soul uvedl, že jde o odvetné opatření po oznámení Pchjongjangu, že KLDR úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu. Jižní Korea současně sdělila, že v oblasti kolem tlampačů uvedla armádu do stavu nejvyšší pohotovosti.

„Vysílání bude obnoveno v pátek v poledne (04:00 SEČ),“ upřesnil úřad jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje.

Lze předpokládat, že slogany proti severokorejskému režimu, jejichž cílem je vyvolat v myslích Severokorejců pochyby o neomylnosti vládnoucí dynastie Kimů, Pchjongjang značně rozhořčí. KLDR již dříve označila tato vysílání za „válečný akt“ a reagovala na ně přeshraniční palbou.

„Naše armáda je ve stavu plné pohotovosti, a pokud Severní Korea bude pokračovat v provokacích, rozhodně na ně odpovíme,“ uvedla jihokorejská prezidentská kancelář.

Severokorejský jaderný test je „vážným porušením“ srpnové dohody, které dosáhli představitelé obou Korejí ke snížení napětí a zlepšení vztahů, dodala kancelář podle agentury Reuters.

Napětí mezi oběma Korejemi se vystupňovalo loni v létě, když dva jihokorejské vojáky v demilitarizovaném pásmu zmrzačila mina. Jižní Korea pak obvinila Severní Koreu, že minu v pásmu nastražila.

Jižní Korea po tomto incidentu začala poprvé od roku 2004 opět vysílat z tlampačů propagandu namířenou proti KLDR. V srpnu severokorejská armáda vypálila na tlampač raketu a Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

Představitelé Severní a Jižní Koreje 24. srpna dospěli k dohodě o utlumení krize. Soul slíbil, že přestane z amplionů vysílat hesla proti KLDR, Pchjongjang na oplátku slíbil, že stáhne své vojáky dál od hranice.

Novou krizi v mezikorejských vztazích vyvolalo středeční tvrzení Severní Koreje o údajném prvním testu vodíkové bomby. Odborníci se domnívají, že spíš než o test vodíkové bomby šlo o zkoušku běžné nukleární nálože. Jihokorejské ministerstvo obrany vyjádřilo přesvědčení, že Severokorejci pouze přidali malé množství vodíku do běžné atomové bomby.