Španělské lidovce čeká soud. A volby na krku

Marian Rajoy

Marian Rajoy Zdroj: CTK

Španělskou Lidovou stranu premiéra Mariana Rajoye čeká náročný volební rok. Čtyři desítky lidí včetně členů partaje a několika prominentních podnikatelů mají stanout před soudem v souvislosti s největší korupční aférou od pádu Frankova režimu. Obvinění, včetně třech bývalých pokladníků lidovců a exministryně zdravotnictví, jsou spojovaní mimo jiné s úplatkářstvím a zpronevěrou.

Propírání záležitosti může přinést další body hnutí Podemos, které voliče neustále upozorňuje na přešlapy vládní elity. Vyšetřování aféry se táhne několik let a není jasné, kdy přesně soud začne. Podle některých zdrojů je možné, že nestihne odstartovat do voleb na konci roku, i tak na ně ale zřejmě bude mít velký dopad. Z šetření veřejného mínění vyplývá, že korupce je pro Španěly téma číslo dvě hned po nezaměstnanosti. To nahrává populistům, kteří sázejí na deziluzi lidí z tradičních stran.

„Toto a další korupční kauzy spojené se socialisty pomohly k růstu hnutí Podemos,“ citoval list The Times Daniela Montera, který o skandálu sepsal knihu. Podle aktuálního průzkumu by pro obdobu řecké Syrizy hlasovalo 24,6 procenta, lidovci mají zhruba o dvě procenta méně a socialisté zaostávají o 5,5 procenta.

Španělé nevěří v konec krize
Premiér Mariano Rajoy před volbami sází na náznaky hospodářského zotavení země, obyvatelé ho ale zatím nepociťují. Čtyři z pěti tázaných lidí v průzkumu uvedli, že ekonomika je nyní ve stejném nebo horším stavu než loni. Více než polovina lidí ani nevěří, že se situace země za rok zlepší. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker minulý týden ocenil vládu za reformy. Varoval však, že krize nebude zažehnána, dokud podstatně neklesne nezaměstnanost. Její míra aktuálně přesahuje 23 procent.

Odhaduje se, že obžalovaní způsobili státní kase škodu za 450 milionů eur. Stíhaní členové vládní strany, mezi které patří několik bývalých starostů a dalších regionálních politiků, měli udělovat kontrakty spřízněným podnikatelům bez soutěží nebo na základě zmanipulovaných tendrů. Odměnou jim údajně byly velkorysé dary včetně aut a rodinných dovolených. Mezi hlavní obviněné patří expokladník Luis Bárcenas, který údajně převáděl dary od stavebních firem a dalších byznysmenů do kapes stranických špiček. Další ústřední osobou zapletenou do skandálu je podnikatel Francisco Correa, přezdívaný Don Vito. Hrozí mu až 110 let vězení.

K činům mělo dojít v době velkého stavebního boomu. Španělská realitní bublina praskla na začátku krize a s důsledky kolapsu se dodnes potýká mnoho obyvatel země. Podle aktuálních statistik loni ztrácelo střechu nad hlavou denně v průměru 95 rodin, které nezvládaly platit dluhy. Věřitelé tak dlužníkům zabavili téměř 35 tisíc domů, což byl o více než sedm procent horší stav než v předchozím roce.