Španělské voby mohou přepsat historii, poprvé mají šanci nové strany

Volby ve Španělsku

Volby ve Španělsku Zdroj: ctk/AP

Španělský premiér Marian Rajoy u voleb
Šéf nové španělské strany Ciudadanos Alberto Rivera
Šéf levicové hnutí Podemos Pablo Iglesias
3
Fotogalerie
Španělé od dnešního rána v parlamentních volbách rozhodují o budoucí vládě, šanci odevzdat v nich hlasovací lístek má 36,5 milionu voličů. Pro Španělsko jde o přelomové hlasování, protože do vlády mají poprvé v novodobé historii šanci vstoupit nové strany. Právě ty zřejmě budou jazýčkem na vahách v jednáních o případné koalici, kterou doufá vytvořit mírný favorit voleb - vládnoucí lidovci premiéra Mariana Rajoye.

Kvůli vyrovnaným šancím a emotivní předvolební kampani experti očekávají vysokou volební účast. To sice čísla z úvodních hodin hlasování nepotvrzovala, podle aktuálních údajů už ale odvolilo více lidí než v minulých volbách. Do 18:00 SEČ odevzdalo hlas 58,4 procenta voličů, což je o sedm desetin procentního bodu více než před čtyřmi lety.

O přízeň voličů usiluje kromě vládnoucí Lidové strany (PP) její tradiční rival, levicoví socialisté (PSOE), s nimiž se lidovci od konce diktatury v 70. letech střídali ve skládání jednobarevných vlád.

Do parlamentu se ale podle předvolebních průzkumů dostanou i dvě nová uskupení - liberální Ciudadanos (Občané), které vede charismatický třicátník Alberto Rivera a kteří slibují konec přebujelé byrokracie a sbírají zejména hlasy dřívějších konzervativních stoupenců nespokojených s dlouholetou neměnností politické scény, a protestní levicové hnutí Podemos (Můžeme).

V jeho čele stojí nekonvenční dlouhovlasý Pablo Iglesias, který se snaží oslovit voliče nespokojené s přísnou rozpočtovou politikou současné konzervativní vlády. Španělsko má pátou největší ekonomiku v Evropě.

Právě úspěch nových uskupení podle odborníků dostane představitele tradičních velkých stran do zcela nové situace, kdy budou muset hledat podporu pro případnou koalici. Ani socialisté, ani lidovci totiž podle všeho nezískají dost hlasů na to, aby mohli vládnout sami.

V Madridu již dopoledne odevzdal svůj hlas premiér Rajoy, který přitom vyjádřil spokojenost nad údajně vysokou volební účastí. Svůj hlas vhodil do urny i šéf socialistů Pedro Sánchez, který podle španělských médií pak dlouhé minuty trpělivě pózoval příznivcům při společných „selfies“.

Odhlasováno mají i další dva z mladých lídrů Rivera a Iglesias. Na šéfa Podemos čekaly podle listu El País před volební místností desítky stoupenců, kteří již dlouho před koncem volebního dne oslavovali očekávaný úspěch. Hlasování skončí ve 20:00. Krátce poté budou k dispozici první odhady výsledků.

Simon Tilford: Šest ran pro Španělsko