Španělsko přijalo tvrdou energetickou reformu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Madrid musí na základě dohod s EU snižovat deficity veřejných rozpočtů.

Akcie španělských energetických společností ztrácejí na hodnotě miliardy eur. Vláda totiž schválila reformu energetického trhu. Zásah tak nejspíš dostanou i tamní churavé banky, jež budou od firem obtížně získávat zpět peníze půjčené na stavbu solárních či větrných elektráren. Kvůli reformě vzroste i cena elektřiny pro domácnosti. To vše v zemi, která už dva roky bojuje s hlubokou recesí.

Reforma byla nezbytná. Španělsko musí na základě dohod s EU snižovat deficity veřejných rozpočtů. Právě energetika byla jednou z děr, kterou vládě mizely peníze. Kvůli nejrůznějším dotacím a koncovým regulovaným cenám pro spotřebitele, jež nepokrývaly produkční náklady, narostl od roku 2005 deficit v energetice na 26 miliard eur. V účetnictví energetických firem tyto peníze figurovaly jako pohledávky za státem.

Další zátěž představovalo zhruba pět miliard eur, jimiž stát ročně dotoval provozovatele obnovitelných zdrojů. Tuto podporu by měl osekat nový způsob výpočtu, který se bude řídit přiměřenou mírou zisku. Řada zelených elektráren však změnu nemusí přežít.

Bez reformy by energetický deficit, který by jednou musel uhradit stát, vzrostl letos o další 4,5 miliardy eur. Díky změnám v regulaci cen energie, osekání dotací pro konečné spotřebitele, zavedení daně z výroby elektřiny či snížením nákladů státu na zajištění dodávek na vzdálené ostrovy o polovinu by už tento účet dál růst neměl. Největší břemeno ponesou energetické firmy, jež přijdou ročně o 2,7 miliardy eur. Historický dluh 26 miliard eur vláda energetikám postupně splatí v příštích letech.

Proti reformě se už dříve postavili provozovatelé obnovitelných zdrojů. Zahraniční investoři, kteří do zelené energie ve Španělsku nalili třináct miliard eur, připravují na stát žaloby o náhradu ušlého zisku. Jsou mezi nimi investiční fondy z USA, Japonska či Spojených arabských emirátů.