Španělsko zavede zvláštní daň pro bohaté

Španělsko

Španělsko

Španělská vláda dnes schválila obnovení daně z majetku pro lidi s vysokými příjmy. Chce tak přispět ke zlepšení stavu veřejných financí. Daň by se měla týkat zhruba 160 tisíc lidí a státní pokladně by měla vynést přes miliardu eur (24 miliard korun) ročně.

„Spravedlivěji to rozdělí břemeno krize,“ uvedl mluvčí vlády. Daň z majetku se ve Španělsku naposledy vybírala v roce 2007, kdy vynesla 2,1 miliardy eur. Od roku 2008 byla kompenzována daňovými úlevami. Nyní se vláda rozhodla tyto úlevy nejbohatším lidem zrušit. Daňových poplatníků ze střední třídy, kteří dříve daň z majetku rovněž platili, se tento krok podle mluvčího nebude týkat.

Daň budou platit pouze lidé s čistým příjmem nad 700 tisíc eur (17 milionů korun) ročně, což je zhruba sedminásobek dřívějšího limitu. Průměrná mzda ve Španělsku se pohybuje kolem 20 tisíc eur (necelých 500 tisíc korun) ročně. „Miliony Španělů by byly nadšeny, kdyby tuto daň musely platit,“ uvedl mluvčí vlády.

Diskuzi mezi bohatými na téma dobrovolného zdanění rozpoutal před měsícem americký miliardář Warren Buffett, který prohlásil, že Spojené státy by měly přestat své bohaté „rozmazlovat“. Kromě vlny kritiky vyvolala jeho výzva i kladnou odezvu dvou skupin nejbohatších Francouzů a Němců.

Podle některých pozorovatelů je chystaná daň snahou o znovuzískání levicových voličů, které popudila úsporná opatření vlády. Větší zdanění bohatých nyní plánují také další evropské země, například Francie.

Španělská vláda se snaží zabránit tomu, aby byla země zasažena stejnou dluhovou krizí, s jakou se nyní potýká Řecko. Španělsko se tento měsíc stalo první zemí, která vyslyšela francouzsko-německou výzvu, aby země eurozóny zakotvily ve svých ústavách stropy rozpočtových schodků.