Špehovali Němci také Rakušany? Vídeň podala trestní oznámení

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner Zdroj: Ailura, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rakouská vláda vzala vážně zprávy o údajném sledování vysokých státních představitelů německou a americkou zpravodajskou službou. Ministryně vnitra podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Pravdu by tak nyní měli odhalit rakouští vyšetřovatelé.

Trestní oznámení se týká činnosti „tajných zpravodajských služeb poškozující Rakousko“. Ministryně Johanna Mikl-Leitner, která jej podala, žádá „úplné vyšetření“ záležitosti. To podle ní znamená jak běžnou policejní práci, tak vyšetřování „diplomatickou cestou“ ve spolupráci s německými úřady.

Německá výzvědná služba BND čelí podezření, že pomáhala americké NSA při odposlouchávání evropských vládních představitelů, firem a občanů. Německý nedělník Bild am Sonntag uvedl, že jedním z cílů se stala i emailové korespondence rakouských úředníků.

Ministryně doufá, že jasno do záležitosti pomůže vnést i vyšetřování německé parlamentní komise. Ta se spolu s německými opozičními politiky a některými představiteli vládní SPD domáhá zveřejnění seznamu klíčových slov, která pro NSA němečtí zpravodajci vyhledávali.

Čeká se na souhlas z USA

Spolkové kancléřství tak ale dosud neučinilo. Rozhodnutí musí předcházet konzultace s USA, řekla rozhlasové stanici Radio Bremem kancléřka Angela Merkelová. Ujistila nicméně, že německá vláda cílem odposlechů nebyla.

Před parlamentní komisi Spolkového sněmu mají dnes vypovídat ministr vnitra Thomas de Maizière a šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier. Opoziční poslanci ale pochybují, že budou ochotní sdělit k aféře více podrobností.