Spekuluje se o smrti Fidela Castra. Na Kubě roste napětí

Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: ctk

V kubánských vojenských kruzích a mezi lidmi blízkými bývalému vůdci země Fidelu Castrovi roste napětí kvůli vlně spekulací o jeho údajné smrti, jež režim dosud nijak nevyvrátil. Tvrdí to kubánští emigranti v USA, kteří se snaží ze zdrojů přímo na ostrově ověřit informace kolující od čtvrtka po sociálních sítích. Havana kvůli tomu svolala mimořádnou tiskovou konferenci. Kubánské ministerstvo zahraničí ale tvrdí, že se žádná konference konat nebude a že na ni úřady v Havaně pozvánky neposílaly.

Podle nejmenovaných zdrojů agentury EFE se ve vojenských kruzích šíří napětí, avšak informace o Castrově úmrtí není možné oficiálně ověřit. Režim proto svolal na dnešek kubánské a zahraniční novináře na mimořádnou tiskovou konferenci, která by měla o stavu staršího bratra současného prezidenta Raúla Castra říci více.

Spekulace o Castrově úmrtí se neobjevují poprvé, nyní jim však podle EFE dodává na vážnosti fakt, že se osmaosmdesátiletý někdejší vůdce socialistické revoluce již rok neobjevil na veřejnosti. Zcela bez komentáře ponechal i nedávné historické sblížení své země s dlouhodobě znepřátelenými Spojenými státy či návrat trojice kubánských vězňů z USA, za nějž se před lety národu osobně zaručil.

Aktivity u hřbitova

Možné Castrovo úmrtí naznačují podle opozičního webového deníku Diario de Cuba rovněž aktivity okolo hřbitova Santa Ifigenia v Santiagu de Cuba, kde by měly v budoucnu spočinout revolucionářovy ostatky. Do jeho části mají v současnosti Kubánci zákaz vstupu a v okolních ulicích probíhají velké opravy.

Podle portálu dailymail.co.uk mohla k šířením spekulací o Fidelově smrti pomoci i zpráva o úmrtí syna někdejšího keňského premiéra Railiho Odingy, jenž se jmenoval Fidel Castro Odinga. Fidel Odinga, který dostal jméno po kubánském vůdci, zemřel za nevyjasněných okolností 4. ledna.

Ke zvěstem o Castrově skonu přispěla i zpráva o tom, že venezuelský prezident Nicolás Maduro přicestoval na nečekanou návštěvu Kuby.

Castro předal moc bratrovi v roce 2008 poté, co o dva roky dříve onemocněl. V kubánském politickém dění se ale až do loňska snažil být přítomný, ačkoli byl na veřejnosti vídán či slýchán jen zřídka. Naposledy se objevil před rokem 8. ledna, kdy se zúčastnil otevření jedné umělecké galerie v Havaně. Vypadal, že jeho zdraví je velmi chatrné, byl shrbený a při chůzi se opíral o hůl.

Kuba propustila z vězení už nejméně 36 disidentů
Kubánská komunistická vláda během posledních dvou dnů propustila z vězení na základě dohody s USA o normalizaci vztahů nejméně 36 politických vězňů z přislíbených 53. Propuštění disidenti jsou převážně členy opoziční hnutí Patriotická unie Kuby (UNPACU). Kubánské úřady však prý propuštěné varovaly, že pokud se na svobodě vrátí k opoziční činnosti, zamíří zpět do vězení.
S touto výstrahou lídr organizace nesouhlasí. „Naši propuštění vězni jsou připraveni pokračovat v boji za demokratickou Kubu, kterou všichni chceme,“ uvedl šéf UNPACU José Daniel Ferrer. K jeho skupině patří celkem 29 z propuštěných. Podle Ferrera opustili věznice s větší energií bojovat za demokracii, než měli před nástupem za mříže.
Většina z těch, kteří se v posledních dvou dnech ocitli na svobodě, si oficiálně odpykávala tresty za delikty jako kladení odporu při zatýkání či ohrožování policistů, za něž tito oponenti režimu dostali dva až pět let vězení.
Vůbec nejdelší z trestů si měl odsedět hiphopový hudebník a performer Ángel Yunier Remón známý pod přezdívkou „Kritik“, který byl předloni odsouzen k osmi letům poté, co na ulici namaloval obří slogan „Pryč s diktaturou!“. „Naše země stále zůstává diktaturou. Budeme dále bojovat za nezávislou a doopravdy svobodnou Kubu,“ řekl Reuters po propuštění umělec, který se po téměř dvou letech shledal se svou rodinou.

Reportáž E15: Kubánci volí socialismus v zemi stále divočejšího kapitalismu