Spojené státy chystají nejostřejší řez do bankovního systému za 80 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Američtí senátoři vyrážejí do boje proti velkým bankám. Prý se nepoučily z finanční krize a svými riskantními praktikami stále dávají všanc stabilitu ekonomiky. „Čtyři největší banky jsou o 30 procent větší než před krizí a stále se angažují v nebezpečných finančních operacích,“ uvádí demokratka Elizabeth Warrenová.

Myšlenka nachází podporu na obou stranách politické barikády, jejím stoupencem je i bývalý republikánský kandidát na prezidenta John McCain. Recept na převýchovu zámořského finančnictví má být stejný jako v roce 1933: oddělení komerčního a investičního bankovnictví.

Slavný Glass-Steagallův zákon měl po Velké depresi zaručit, aby banky pro své rizikové obchody nevyužívaly vkladů střadatelů. V platnosti zůstal až do roku 1999. Zrušení zákona odstartovalo závody v neprůhlednosti investičních produktů a velké banky se staly „too Big to Fail“.

Účet za bezmála dekádu investičního gamblingu ve výši 700 miliard dolarů nakonec zaplatil daňový poplatník. „Je třeba znovu postavit zeď, která tu stála víc než 60 let, obnovit důvěru v bankovní systém a omezit riziko pro daňového poplatníka,“ uvádí senátor McCain.

Americké banky strčí do kapsy i tuzemská KB

Uvést zákon v život nebude lehké. Na jedné straně stojí mocná bankovní lobby, na straně druhé se v americkém bankovnictví během krizových let přece jen hnuly výnosové ledy. „Tržní kapitalizace i dividendy klesly a návratnost kapitálu se pohybuje na jednociferné úrovni,“ uvádí Jaroslav Vybíral z ČSOB.

Návratností tak americké banky strčí s 15 procenty do kapsy i domácí Komerční banka. Sílící regulace již nyní nese své sladší či kyselejší ovoce: „Banky omezily derivátové operace a snížily svůj rizikový profil. V mnoha případech i samy vyvádějí své investiční divize,“ uvádí Milan Lávička z J&T Bank. „Neočekávám, že návrh najde obecnější politickou podporu,“ dodává Petr Bittner z České spořitelny.

Zákon na 30 tisíc stran

Doposud nejrozsáhlejší pokus o přiškrcení zámořského finančního systému, Dodd-Frankův zákon z roku 2010, přinesl výsledky jen sporadické. Podle expertů sklon bank k morálnímu hazardu spíše prohloubil a obavy daňových poplatníků rozptýlil jen naoko. Hlavní výtkou však zůstává jeho komplikovanost.

Zatímco senátoři Dodd a Frank svým zákonem dokázali popsat 30 tisíc stran, Glass-Steagall pro 21. století, jak staronový zákon autoři nazvali, popisuje ostrý řez finančním systémem na pouhých třech desítkách stran.