Spojené státy ukazují Kimovi sílu, k Soulu poslaly „neviditelné“ stíhačky

F-22 (ilustrační foto)

F-22 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC 2.0: US Air Force via Flickr

Čtyři americké bojové letouny F-22 dnes přeletěly nízko nad územím Jižní Koreje a přistály na americké základně Osan poblíž jihokorejské metropole Soulu. Informovala o tom agentura AP, která to označila za demonstraci síly Spojených států určenou Severní Koreji. KLDR nedávno provedla svůj čtvrtý jaderný test a zkoušku rakety dlouhého doletu.

Stíhačky F-22, které jsou „neviditelné“ pro běžné radary, doprovázela při přeletu další americká a jihokorejská letadla. Pchjongjang bude pravděpodobně vnímat přelet stíhaček z americké základny v Japonsku do Jižní Koreje jako hrozbu, poznamenala AP.

„Stíhačky F-22 Raptor patří k nejvyspělejším bojovým letounům na světě a představují jeden z mnoha prostředků, které mají USA k dispozici k obraně Jižní Koreje,“ řekl zástupce velitele amerických jednotek v Jižní Koreji Terrence J. O'Shaughnessy. Zdůraznil současně, že Spojené státy jsou pevně odhodlány svého blízkého spojence Jižní Koreu bránit. O délce nasazení letounů F-22 na jihokorejském území se nezmínil.

Zástěrka pro raketový test

Na nové zbrojní zkoušky v KLDR Spojené státy už minulý týden reagovaly tím, že do Jižní Koreje vyslaly bombardér B-52. Ten je schopen nést jaderné zbraně. Severní Korea v neděli 7. února odpálila raketu dlouhého doletu se satelitem, který je podle ní určen k pozorování Země. Západ to označil za zástěrku pro test raketových zbrojních technologií. V lednu KLDR uskutečnila svůj čtvrtý jaderný test.

Jižní Korea po severokorejském raketovém testu požádala Washington, aby na jejím území umístil moderní obranný systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Americké ministerstvo obrany následně slíbilo, že zahájí se Soulem jednání o štítu.

Umístění základny

Později Jižní Korea uzavřela průmyslový komplex Kesong, který byl posledním symbolem spolupráce obou Korejí. Dnes jihokorejské ministerstvo zahraničí vyzvalo občany, aby na protest proti severokorejskému zbrojení přestali navštěvovat restaurace, které v řadě měst po celém světě provozují Severokorejci. Cílem je podle Soulu zastavit příliv deviz, které Pchjongjangu pomáhají ve vývoji jaderných hlavic a střel.