Sport mládeže dostal od loterií více než loni. Téměř 380 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Teichmann Libor

Na sport mládeže zatím poslaly tuzemské loterijní firmy výrazně vyšší částku než loni. Olympijskému výboru, který prostředky sázkových kanceláří a dalších firem rozděluje, přistálo do září na účtech téměř 380 milionů korun, což je o třetinu více než ve stejném období loni.

Meziročně rostly všechny součty splátek. Jedna ze společností loni darovala peníze až ve třetím čtvrtletí a ve čtvrtém dala prostředky zpětně i za první polovinu roku.

Ačkoli samotné firmy hlásí díky on-line sázení meziroční nárůst tržeb, a tedy i daní, z nichž si odvody odečítají, výbor zůstává v odhadech částky za celý letošní rok střízlivý. „Rádi bychom se dostali alespoň na stejnou částku jako v roce 2014, přes 440 milionů, což se, věříme, podaří,“ uvedl šéf výboru Jiří Kejval.

Olympijský výbor, který peníze na mládežnický sport rozděluje, má teď k dispozci téměř 380 milionů korun

Možnost odvést čtvrtinu ze své loterijní daně místo státu na sport mládeže mají loterijní a sázkové společnosti od loňska. Jedinou a zásadní podmínkou je, aby směřovaly do mládežnického sportu. Výbor doufá, že to tak zůstane.

„Juniorský sport je u nás tragicky podfinancovaný. Ceníme si proto toho, že loterijní společnosti už druhým rokem využívají možnosti dané legislativou a část svých odvodů směřují právě na sportování mládeže,“ uvedl Kejval.

V Poslanecké sněmovně nyní navíc leží návrhy ministerstva financí směřující k vyššímu zdanění hazardu. „K aktuálnímu dění kolem schvalování zákonů o loteriích bych řekl jediné: pro budoucnost českého sportu je zásadní, aby zůstal zachován účel loterijních odvodů, tedy aby nadále putovaly k dětem,“ prohlásil Kejval.

Jiří Kejval: Český sport žije z altruismu dobrovolníků