Sportovci nepřijedou do Severní Karolíny. Vadí jim zákon proti transsexuálům

Americká Národní asociace vysokoškolského sportu (NCAA) se rozhodla bojkotovat legislativu státu Severní Karolína. Reaguje tím na takzvaný zákon HB2, který místní vláda schválila letos v březnu. Podle mnohých ochránců lidských práv je diskriminační vůči homosexuální, bisexuální a transsexuální komunitě.

Svůj nesouhlas se zákonem vyjádřili například Ringo Starr, Bruce Springsteen nebo kapela Pearl, kteří odmítli ve státě kvůli novému zákonu vystoupit. Krok NCAA však život běžných Američanů pravděpodobně zasáhne ještě více.

NCAA se rozhodla, že kvůli zákonu ze země stáhne zápasy několika vysokoškolských soutěží, například fotbalové, tenisové, baseballové, ale především té basketbalové. Košíková je v současnosti nejpopulárnějším vysokoškolským sportem, obzvláště v Severní Karolíně. Žádný jiný stát nepořádal tolik basketbalových utkání, jako právě Severní Karolína, sedm zápasů šampionátu se však během letošní sezóny přesune za hranice státu.

Rozhodnutí následuje vyjádření basketbalové asociace NBA, která se rozhodla přesunout prestižní zápas hvězdných hráčů do jiného státu.

Za kontroverzním zákonem stojí republikánský guvernér Pat McCrory, jehož koalice v klidu přehlasovala demokratickou menšinu. Zákon přikazuje všem lidem, tedy i homosexuálům, transsexuálům nebo takzvaným transgender používat toalety a šatny určené pro to pohlaví, které mají zapsané ve svém rodném listu.

Podle zákonů v Severní Karolíně si lidé mohou změnit pohlaví ve svých dokumentech pouze v případě, že podstoupí chirurgický zákrok, který však bývá poslední fází celé proměny. Zároveň definuje lidské pohlaví pouze jako fyzický stav, ne psychický. NCAA rovněž zmínila další problematický zákon, kvůli kterému nechce v zemi pořádat sportovní utkání. Podle loňského rozhodnutí místní úředníci mohou odmítnout z osobních důvodů oddat pár snoubenců, což se dotýká právě těch homosexuálních.

„Naše rozhodnutí o odchodu ze Severní Karolíny patří do naší dlouhodobé vize o udržování lidských hodnot a důsledné péči o sportovce,“ řekl člen rady NCAA G.P. Peterson pro Huffington Post. Guvernér se k celému rozhodnutí nevyjádřil, pouze jeho mluvčí vydala prohlášení, že je celá situace „velmi absurdní, až téměř komická“.

Uvedení zákona a odchod sportovních soutěží ze státu však neznamená pouze ztrátu prestiže v očích americké veřejnosti. Mnohé společnosti se rozhodly, že z oblasti odejdou, nejedná se však pouze o firmy, které mají své podnikání propojené se sportem. Například platební služba PayPal ukončila plány na výstavbu své globální centrály ve městě Charlotte. Ta měla nabídnout 400 pracovních míst a poskytnout investice do svého okolí v hodnotě 3,6 milionu dolarů.