Spotřebitelské ceny v Německu v lednu poprvé od roku 2009 klesly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Rami ™ via Flickr

Spotřebitelské ceny v Německu v lednu meziročně klesly o 0,3 procenta, země se tak poprvé od září 2009 dostala do deflace. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Ceny tlačí dolů především levnější energie. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny snížily o jedno procento.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se ceny proti předchozímu měsíci propadly dokonce o 1,5 procenta. Meziročně vykázaly pokles o půl procenta, ačkoli analytici očekávali snížení o pouhé dvě desetiny procenta. Německo je největší ekonomikou eurozóny. Ta se dostala do deflace již v prosinci, kdy spotřebitelské ceny zaznamenaly první meziroční pokles od října 2009.

Rychlý odhad lednového vývoje cen v eurozóně představí statistický úřad Eurostat v pátek. Analytici před zveřejněním údajů z Německa předpokládali, že ceny vykážou propad o půl procenta po prosincovém poklesu o 0,2 procenta. Podle ekonoma Marca Wagnera z finančního ústavu Commerzbank však údaje z Německa signalizují, že pokles cen v eurozóně by mohl dosáhnout 0,6 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) se minulý týden v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky eurozóny více než bilion eur (asi 30 bilionů korun).

„Ačkoli za oslabováním cenových tlaků stojí především nízké ceny ropy, sleduje ECB tento vývoj se znepokojením a měla by cítit, že její nejnovější rozhodnutí ohlásit program nákupu dluhopisů bylo oprávněné,“ uvedla analytička Viola Julienová ze společnosti Helaba.

ČSÚ: Spotřebitelské ceny a inflace stagnují, levnější je doprava