Srbsko a Kosovo se dohdly na zrušení vzájemného obchodního embarga

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Srbští a kosovští představitelé uzavřeli v noci na dnešek dohodu, která ukončí vzájemné obchodní embargo mezi Belehradem a jeho bývalou provincií. Na jednáních zprostředkovaných Evropskou unií se zástupci obou zemí podle agentury Reuters dohodli na kompromisu ohledně celních procedur, které dosud bránily vzájemnému obchodu. Dohoda ale ihned vyvolala protesty u srbské menšiny, která žije na severu Kosova.

„Obě embarga budou zrušena. To je dobrá zpráva pro regionální obchod a region díky tomu bude vypadat evropštěji,“ řekl Robert Cooper, který za EU zprostředkoval vyjednávání.

Unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová uzavření dohody uvítala. Podotkla však, že rozhodující bude, jak se oběma stranám podaří dosažený kompromis naplnit.

Při rozhovorech se podařilo vyřešit problematickou otázku kosovských celních razítek, které dosud Bělehrad neuznával, protože neuznává ani kosovskou samostatnost. Nyní bude nově na razítkách nápis „Kosovská celnice“ namísto dosavadního „Republika Kosovo“. Díky tomu bude možné v Srbsku kosovské produkty prodávat, aniž by tak Bělehrad mlčky uznával kosovskou samostatnost.

Srbsko od roku 2008, kdy Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost, blokuje veškerý dovoz z Kosova, zejména to jsou zemědělské produkty. Priština se letos pokusila prosadit odvetné embargo, ale při snaze o získání kontroly nad hraničními přechody, jež leží v oblasti obývané etnickými Srby, vypukly násilnosti.

Podle agentury DPA ale nyní hrozí obnovení konfliktu v severním Kosovu. Zdejší Srbové už dali najevo, že nepřijmou žádného kosovského celníka, který by v oblasti chtěl úřadovat, neboť by to podle nich znamenalo přiznání kosovské státnosti.

Srbský starosta Mitrovice, která je největším městem v srbské části Kosova, je jedním z těch, kdo označují kompromisní dohodu za špatnou. „Považujeme Kosovo za součást Srbska, takže by tu mělo platit srbské celní razítko,“ prohlásil.

Dohoda uzavřená v noci na dnešek se kromě celního razítka vztahuje i na další otázky. Priština podle ní zase získá přístup k některým dokumentům, které jí Bělehrad dosud odpíral. Především se jedná o záznamy o majetku, které po vyhlášení nezávislosti Kosova zůstaly v Srbsku.

Jednání mezi Bělehradem a Prištinou budou v září pokračovat. Vyjednávači se budou snažit vyřešit problém s elektrickými a telekomunikačními sítěmi v obou zemích.