Srbsko rebeluje. Nezavede sankce, ani neomezí vývoz do Ruska

Navzdory tlaku Evropské unie Bělehrad vůči Moskvě nezavede sankce a ani neomezí vývoz potravin do Ruska. Premiér Aleksandar Vučić Bruselu alespoň slíbil, že vláda nebude vývozy dotovat. Podnikům ale nebude v uzavírání obchodů s Ruskem bránit. Vláda plánuje zdvojnásobení hodnoty vývozů zemědělských a potravinářských produktů do Ruska.

Srbsko, tradiční spojenec Moskvy, usiluje o členství v EU, ta přitom kandidátské země vyzvala, aby ruské embargo vůči západním zemím nezneužívaly k navýšení vlastních vývozů. Srbsko tento týden obdrželo diplomatickou výzvu, aby vyjádřilo solidaritu s rozhodnutím EU.

„Nezastavíme výrobu nebo export (pro Rusko), ale nezavedeme ani nové dotace,“ řekl dnes šéf srbské vlády na tiskové konferenci. „Budeme jednat v souladu s obdrženými doporučeními, nezavedeme však vůči Rusku sankce,“ dodal.

Omezené kapacity

Někteří zástupci potravinářského průmyslu, zejména pěstitelé ovoce, oznámili prudký nárůst poptávky z Ruska. Jejich kapacity jsou ale omezené, dlouhodobější nárůst vývozu by tak byl zřejmě podmíněn investicemi. Vláda v Bělehradu by ráda zvýšila hodnotu vývozu zemědělských a potravinářských produktů do Ruska ze současných 128 milionů eur, tedy 3,6 miliardy korun ročně na 226 milionů eur, což je 6,3 miliardy korun.

„Tuhle šanci musíme využít,“, řekla k ruskému embargu ministryně zemědělství Snežana Bogosavljevičová, která již ve čtvrtek v Moskvě domlouvala konkrétní kroky. Trojice velkých producentů mléčných výrobkům včetně srbské jedničky Imlek může v následujících týdnech počítat s rozsáhlými zakázkami pro ruský trh.

Žádají zrušit sankce

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić na schůzce se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem vyzval ke zrušení unijních sankcí vůči Rusku.

Rusko zakázalo od 7. srpna na jeden rok dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu, který Moskvu viní z podpory povstalců na východě Ukrajiny. Embargo začalo v Rusku zvyšovat ceny některých potravin, zatímco v Evropě vede k přebytkům a poklesu cen, což působí problémy potravinářským firmám.