Státní fondy Pekingu hodlají dobýt Evropu

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město
Čínské republiky, je považována za nový pupek světa

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město Čínské republiky, je považována za nový pupek světa Zdroj: ctk

Čínský státní kapitál je připraven vyrazit na nákupy do Evropy. Podmínkou je, že Evropská centrální banka (ECB) ještě více uvolní měnové kohouty na podporu ekonomik eurozóny. Na starý kontinent by tak mohly bez omezení proudit prostředky Čínské investiční společnosti (CIC), čtvrtého největšího fondu veřejných peněz na světě spravujícího bezmála 600 miliard dolarů čínských státních rezerv.

Pro Peking začíná být vývoz kapitálu klíčový. Investiční příležitosti v chladnoucí ekonomice země Draka se totiž povážlivě tenčí.

„Jakákoli stimulační opatření ECB zvýší atraktivitu evropských aktiv a v takovém případě jsme připraveni navýšit zdejší investice,“ uvedl na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě Ting Süe-tung, šéf CIC, která obhospodařuje gigantické přebytky zahraničního obchodu Pekingu. „Dobrou zprávou by pro nás bylo především spuštění programu kvantitativního uvolňování podle amerického vzoru,“ dodává Ting.

Než se měnové páky ve Frankfurtu rozpohybují, nechá Peking své peníze v Moskvě. Podle Ting Süe-tunga fond CIC v uplynulých měsících investoval v Rusku několik miliard dolarů. Peking prý podíly nakupuje nejen přímo na trzích, ale i skrze ruský státní fond RDIF, který před třemi lety založil politický tandem Putin-Medveděv, aby do země přivedl velké zahraniční hráče.

Infrastruktura, energetika, reality...

Peking při svých investicích na Západě sází především na infrastrukturní a energetické projekty, nepohrdne ale ani prestižními realitami. V Evropě nejsou investice CIC zdaleka novinkou. Již dříve čínský fond nakoupil menšinové podíly v londýnském letišti Heathrow či vodárnách Thames Water, letos pak dotáhl nákup kancelářského komplexu v britském hlavním městě za bezmála miliardu dolarů.

Dobrou zprávou by pro nás bylo především spuštění programu kvantitativního uvolňování podle amerického vzoru

CIC vznikl v roce 2007 ve snaze zvýšit výnos z obrovského objemu devizových rezerv, které země za poslední roky nashromáždila. Jeho dalším úkolem je zajistit dodávky komodit. Momentálně fond disponuje podle údajů organizace Sovereign Wealth Fund Institute 575 miliardami dolarů.

vybrané přímé investice CICvybrané přímé investice CIC|E15