Stavebnictví v USA se po sedmi letech zvedá, zpomalují ho chybějící tesaři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: U.S.Navy

Americký realitní trh byl jedním z prvních odvětví, které zasáhla světová finanční krize. Nyní se stavebnictví pomalu zvedá na nohy. Vzestup odvětví, ve kterém stále panuje více než desetiprocentní nezaměstnanost, brzdí nedostatek tesařů. V USA je přitom dřevo mnohem rozšířenějším stavebním materiálem než v Evropě.

V některých částech USA chybí tolik tesařů, že stavby nemohou ani začít, jinde zpožďují až o dva měsíce. „Mám složený materiál na místě stavby domu. Už tam je týden, protože se mi nepodařilo sehnat tesaře, který by začal dům stavět,“ řekl agentuře Reuters Stephen Paul z firmy Mid-Atlantic Builders.

Stavitelům rodinných domu se během prvních tří měsíců kvůli nedostatku tesařů nepodařilo zahájit 48 procent plánovaných staveb, vyplývá z měsíc starého průzkumu Národní asociace stavitelů domů. V polovině loňského roku se ze stejného důvodu nepodařilo zahájit méně než třetinu staveb.

Podle průzkumu mezi staviteli přitom většina z nich poprvé za sedm let považuje podmínky na realitním trhu za příznivé. Poprvé od vypuknutí krize také začaly růst ceny domů. Ekonomové se domnívají, že nedostatek zkušených pracovníků spolu s vyššími cenami materiálů pozdrží některé stavby, což povede k dalšímu růstu cen nemovitostí, až poptávka výrazněji přesáhne nabídku.

Nezaměstnanost v USA dosahuje 7,6 procenta a ve stavebnictví je ještě mnohem vyšší. Stavebním firmám přesto chybí i další řemeslníci. Kromě truhlářů se těžko shánějí i zedníci, pokrývači, elektrikáři či odborníci na klimatizace.

Po kolapsu realitního trhu v roce 2006 začaly stavební firmy masivně propouštět a pokračovaly, i když krize v jiných odvětví již skončila. Mezi lety dubnem 2006 a lednem 2011 zaniklo skoro 467 tisíc pracovních míst, skoro polovina celkového počtu.

Tesaři utekli do jiných odvětví

Nyní se stavitelé pokoušejí jít naproti rostoucí poptávce, řada dříve propuštěných zaměstnanců si ale už dávno našla práci v jiných odvětvích. Nyní už se nechtějí vracet, protože kolísavé stavebnictví jim nedává dlouhodobou jistotu.

„Potřebuji něco méně riskantního. Lidé mi nabízejí práci, snaží se mě přetáhnout zpět, ale já nechci,“ říká Omar Lisak, který se živil jako tesař 18 let a nyní pracuje jako řidič kamionu. „V práci mám méně stresu, méně mě bolí hlava a dobře spím, protože se nemusím strachovat, jestli budu moci zaplatit své účty,“ dodává. Podobou zkušenost má i Pat Quinn, který nyní pracuje jako stavební inspektor. „O návratu nebudu nikdy ani uvažovat, i kdyby se situace na trhu s bydlením výrazně zlepšila,“ říká.

Ilustrační fotoIlustrační foto | CC BY-SA 3.0: Jaksmata - Wikimedia Commons

Stavebnictví nepomáhají ani přísnější kontroly nelegálních imigrantů, ke kterým přistoupila například Arizona. Policejní zátahy přistěhovalce z Arizony vypudily, což se ihned projevilo na nedostatku stavebních dělníků. Podle dat Národní asociace stavitelů tvoří 22 procent zaměstnanců na stavbách rodinných domů přistěhovalci. Statistika ovšem neuvádí, kteří z nich jsou v zemi ilegálně.

Dalším problémem jsou nízké platy. „Naši stavitelé jsou podhodnocení,“ uvádí Bill Luddy ze Sjednoceného cechu truhlářů. Stavební firmy se do diskuse o platech nechtějí nechat zatáhnout, bývalí truhláři ale tvrdí, že platy běžně dosahovaly okolo tisíce dolarů měsíčně. Americký průměr je více než dvakrát vyšší.