Stinná stránka Spojených států: délka dožití se liší až o dvacet let

ilustrační

ilustrační Zdroj: Foto ara

ilustrační
ilustrační
3
Fotogalerie

Průměrná délka dožití se u občanů Spojených států liší až o dvacet let napříč jednotlivými státy. Muži i ženy se přitom dožívají stále vyššího věku – muži v průměru 76,7 let, ženy 81,5 let. Výzkum provedl Institut Washingtonské univerzity.

Studii vedl doktor Christopher J. L. Murray a opřel ho o zkoumanou délku dožití v každém jednotlivém státě od roku 1980 do roku 2014. Průměrná délka dožití stoupla za uvedené období v průměru o 5,3 roku ze 73,8 let na 79,1 let. U mužů posun dosáhl změny o 6,7 let, u žen o čtyři roky.

Jednotlivé hodnoty se však přirozeně liší napříč jednotlivými státy – rozdíl v délce dožití se liší až o neuvěřitelných 20,1 let.

„Mít tak výrazný rozdíl v tak bohaté zemi je zkrátka absurdní,“ citovala CNN profesorku Ellen Mearovou z Dartmouth Institute. S ní souhlasí i šéf výzkumu Murray: „Tato zdravotní nerovnost v USA, zemi, která utrácí za zdravotní péči více než kterákoliv jiná, je neakceptovatelná. Každý si zaslouží dlouhý a zdravý život bez ohledu na to, kde žije.“

Nejhůře se umístily regiony na území Jižní a Severní Dakoty, kde se dodnes nachází domorodé kmeny. Nižší délku dožití průzkum pozoroval i v regionech východního Kentucky a Západní Virginie. Opačný extrém představují regiony v centrálním Coloradu.

Největším pozitivem je podle autorů výzkumu pokles předčasných úmrtí u dětí pod pět let, téměř ve všech zemích navíc ubývá předčasných úmrtí u skupin lidí ve věku 5 až 25 a 45 až 85 let. Skupina lidí ve věku 25 až 45 let vykázala zvýšené riziko úmrtí o 11,5 procent.

Rozdíly v délce dožití podle výzkumu nejvíce ovlivňují rizikové faktory (obezita, nedostatek pohybu, kouření, vysoký tlak a cukrovka), socioekonomické faktory (chudoba, příjem, vzdělání a nezaměstnanost) a přístup ke kvalitní zdravotní péči.