Stopa německých "černých peněz" vede ze Švýcarska do Singapuru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Poté co švýcarské banky začaly spolupracovat s německými finančními úřady při hledání potenciálních daňových úniků, museli si zákazníci místních finančních ústavů najít nové útočiště. Němečtí vyšetřovatelé nyní zkoumají „singapurskou spojku“, píše deník Financial Times Deutschland.

Německému ministerstvu financí se podařilo získat CD s daty švýcarské banky UBS, která dokazují, že místní finanční ústavy pomáhaly svým klientů – německým daňovým podvodníkům - schovat majetek na dálném Východě. „Objevili jsme proud peněz papírů do Singapuru,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj z ministerstva.

Pokud se podezření potvrdí, dostanou do rukou němečtí kritici plánované daňové dohody se Švýcarskem nové argumenty. Odpůrci smlouvy vycházejí z toho, že podvodníci „černé peníze“ včas přesunou do daňových rájů na dálném Východě, aby se vyhnuli plánované srážkové dani.

Obvinění, že přesuny peněz pro své klienty organizovaly, švýcarské banky vehementně odmítají. UBS svým zákazníkům „neposkytla žádnou pomoc při jednání, které by sloužilo k obejití daňové povinnosti“, uvedla v prohlášení banka. Dodala, že v poslední době nezaznamenala žádný nárůst žádosti o „transfery kapitálu do jiných regionů“.

Ministr financí spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Norbert Walter-Borjans dnes švýcarské banky otevřeně obvinil z vypracování strategii eliminující negativní dopady daňové dohody na své zákazníky. „Vyšetřovatelé mají důkazy, že banky ve velkém stylu plánují, jak peníze uchránit,“ odpověděl dnes v televizní stanici ZDF na otázku, zda švýcarské finanční ústavy převádějí peníze německých zákazníků do Asie.

Německo-švýcarská daňová dohoda, která by měla vstoupit v platnost na začátku příštího roku, počítá s paušálním zdaněním již existujících vkladů německých zákazníků ve švýcarských banka ve výši 21 až 41 procent podle velikosti a doby uložení vkladu.

Poslední CD?
Disk s daty, který německé vyšetřovatele přivedl na singapurskou stopu, může být posledním, který se jim dostane do rukou. Úřady v Severním Porýní-Vestfálsku jej nezískaly oficiální cestou, místo toho jej vyšetřovatelé koupili od nezveřejněného prodejce. Tento způsob ale neschvaluje ani spolková vláda, ani opozice. „Je to opravdu bláznivé očekávat, že by se spolek měl na těchto právně pochybných platbách podílet,“ uvedl parlamentní sekretář ministerstva financí Steffen Kampeter. Od podezřelých transakcí nyní dávají ruce pryč i jednotlivé země ovládané koalicí CDU a FDP, které dosud podobné praktiky financovaly.

Singapur je známý pro svou oblíbenost u daňových podvodníků. Od roku 2009 je pětimilionové město na takzvané šedé listině daňových rájů OECD, protože zde zcela chybí zákony pro výměnu informací o daňových únicích. Země sice mezitím uzavřela příslušné dohody o zamezení dvojího zdanění s řadou států, v roce 2001 ale OECD kritizovala, Singapur nejméně polovinu těchto smluv neuplatňuje v praxi.

Podle časopisu The Banker je UBS největším správcem majetku v Asii, po ní následují banky Citigroup a HSBC.