Strana regionů porazila Tymošenkovou a Klička

Oleh Ťahnybok

Oleh Ťahnybok Zdroj: ctk

Ukrajinské volby podle předpokladů vyhrála Strana regionů, spřízněná s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Je pravděpodobné, že se v parlamentu bude moci opřít o třetí komunisty a některé nezávislé kandidáty. Nejsilnější opoziční stranou zůstala Vlast (Baťkivščyna) vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Do zákonodárného sboru se propracoval ještě Udar Vitalije Klička a nacionalistická Svoboda.

Součet hlasů silně vázl, částečně proto, že se o půlce křesel rozhodovalo poměrným systémem a o druhé většinovým. Podle průběžných výsledků Strana regionů nad Vlastí vedla zhruba o deset procent. Tymošenková už na protest proti údajné falzifikaci voleb ohlásila hladovku.

I někteří pozorovatelé proces kritizují za nedostatek demokracie. Spíše než samotný průběh voleb upozorňují na kampaň, do které se expremiérka nemohla zapojit. Autorka textu, která se pozorovatelské mise také zúčastnila, na přiděleném místě v den hlasování žádné větší porušení pravidel nezaznamenala.

Velkým vítězem klání je haličský fenomém, strana Svoboda, v čele s rusofobním bouřlivákem Olehem Ťahnybokem. Partaji, hlásící se k odkazu Stepana Bandery, předvídaly překročení pětiprocentní hranice jen některé průzkumy, i když analytici upozorňovali na její rostoucí podporu v Kyjevě. „Páté místo není náš limit,“ uvedl zástupce strany Ruslan Košulynskyj.

Úspěch uskupení, které podle názoru východu oslavuje německé kolaboranty, zneklidnil premiéra Mykolu Azarova. „V každé demokratické společnosti způsobí vysoké procento pro ultrapravici pohotovost,“ prohlásil. Svoboda jistě ještě více rozbouří už tak neklidné politické prostředí. „Ukrajinský boršč se trochu přikoření,“ podotkl podle místních médií politolog Volodymyr Fesenko.

Čtěte také:

Strana regionů vyhrála ukrajinské volby, posílili nacionalisté

Ukrajinské volby: pohanka, puberťáci a beznaděj

Ukrajinci volí. Získá Janukovyč parlamentní většinu?

Je také otázka, jak bude spolupráce opozičních sil vypadat. Ťahnybok dal najevo, že chce držet společnou pozici nejen s Vlastí, ale i s . Udar, jenž si před volbami do velké míry zachovával samostatnost, prý nechce podporovat nacionální sentiment, je ale připraven ke kooperaci, jež bude ku prospěchu země.

Důchodci za Juliji

Ukrajinské volby byly jako obvykle geograficky velmi nevyrovnané. Na některých místech vládní partaj dost propadla. Příkladem je západ země a Kyjev, kde opozice podle nekompletních výsledků získala převahu v deseti ze 13 okruhů. Ve volební místnosti na jihu hlavního města, která mi byla jako člence pozorovatelské delegace Světového kongresu Ukrajinců přidělena, převládali mezi voliči senioři. Čekala jsem tedy vyrovnanou pozici Strany regionů a Vlasti a poměrně velké zisky komunistů.

Už po roztřídění padesáti stranických kandidátek však bylo jasné, že opozice drtivě zvítězí. Nakonec vyhrála Vlast (28 procent), následovaná Kličkem (24 procent) a Svobodou (16 procent). Regiony získaly 15 procent a komunisté deset. Na dalším místě metropole, které dostal na starost kolega, zase převážně volili studenti. Zvítězil tam Udar, na druhé místo se vyhoupli nacionalisté, třetí skončila Baťkivščyna, vládní partaj byla rovněž až čtvrtá.