Studie: Tání na východě Antarktidy by zvedlo hladiny moří až o čtyři metry

Antarktida

Antarktida Zdroj: CC BY-SA 2.0: Liam Quinn

Část Antarktidy je mnohem více ohrožena táním ledovců, než se dosud očekávalo. Pokud odtaje jejich čelo, mohly by do oceánu nekontrolovatelně sklouznout celé ledovce, uvádí nová studie. Hladiny moří by se kvůli tomu mohly zvýšit o několik metrů, a to až na několik tisíc let.

Ve Wilkesově zemi, rozprostírající se přes tisíc kilometrů podél východního pobřeží Antarktidy, se nachází tolik ledu, aby to hladinu světových oceánů zvedlo o tři až čtyři metry, vyplývá ze studie postupimského Institutu pro výzkum dopadu klimatických změn, kterou zveřejnil magazín Nature Climate Change.

Wilkesova země je globálním oteplování obzvláště ohrožena, protože veškerý její led drží na místě jen díky poměrně malému „lemu“ na okraji pánve, který se opírá o podloží pod mořskou hladinou. Tato „zátka“ v příštích staletích odtaje.

„Wilkesova pánev je jako lahev na svahu. Jakmile ji odšpuntujete, všechno vyteče,“ prohlásil Matthias Mengel, jeden z autorů studie. Spoluautor studie Anders Levermann dodal, že jakmile se led dá do pohybu, už jej nebude možné zastavit. Pokud se ale globální oteplování udrží pod určitou úrovní, „ledová zátka“ zůstane na svém místě.

Pokud se neoteplí, zátka zůstane na místě

Postupimská studie je jednou z prvních, které se zaměřily na roli východní Antarktidy při zvyšování hladiny oceánů. Dosavadní výzkum se koncentroval na led v Grónsku, západní Antarktidě a výrazně menší vysokohorské ledovce.

Podle studie by zátka ve Wilkesově pánvi mohla tát asi 200 let, pokud se okolní oceán oteplí. Další pět až deset tisíc let by se led sesouval do moře.

Vědecký panel OSN předpokládá, že hladiny moří do konce století stoupnou o 26 až 82 centimetrů. Od roku 1990 do loňského roku se oceány zvedly o 19 centimetrů. Vývoj na Antarktidě klimatologové považují za největší hádanku.

Bedřich Moldan: Klimatické změny už teď jasně vidí čeští zemědělci