Studie: Už v roce 2050 může na Zemi žít deset miliard lidí

Lagos, hlavní město Nigérie

Lagos, hlavní město Nigérie Zdroj: CC BY 2.0: satanoid via Flickr

Počet lidí žijících na Zemi překročí psychologických deset miliard rychleji, než odhaduje Organizace spojených národů. Tvrdí to report neziskové organizace Population Reference Bureau (PRB), podle níž by se tak mohlo stát krátce po roce 2050.

Největším činitelem k populačnímu růstu je podle obou populačních odhadů prodlužující se doba dožití jedinců, lepší zdravotní péče a fakt, že se reprodukčního věku dožívá více jedinců, než dříve. Oficiální odhad OSN hovoří o 9,6 miliardy lidí na planetě v roce 2015, PRB však odhaduje dokonce 9,9 miliardy. Za vyšším odhadem prý stojí započtení vlivu zvyšující se dostupnosti kvalitních potravin v rozvojových zemích.

Regionem s nejrychlejším předpokládaným růstem počtu obyvatel v příštích 35 letech bude Afrika. Například populace Nigerie se prý do roku 2050 zdvojnásobí, už nyní tvoří polovinu obyvatelstva lidé mladší 15 let. „Více než polovina populačního růstu se odehraje v Africe,“ tvrdí loni vydaný odhad OSN. Rok 2050 bude ale například pro Evropu znamenat úbytek obyvatelstva, z dnešních 740 milionů prý toto číslo klesne na 728 milionů.

"populační hodiny" roku 2016"populační hodiny" roku 2016 | prb.org

Aktuálně podle reportu žije v městských a příměstských oblastech 54 procent populace. PRB se kromě predikce růstu světové populace zaměřil také na další aspekty „kvality života“ na Zemi. Podle jeho analytiků se zvýšil podíl lidí s přístupem ke kvalitním zdrojům pitné vody, zároveň také varoval před stále platícím a již dříve vysledovaným jevem, podle kterého mají obyvatelé s vyššími příjmy tendenci generovat více odpadu. To prý může významně ovlivnit kvalitu životního prostředí v rozvojových zemích s rychlejším ekonomickým růstem, například Pákistán či Zambii.