Studie: V příštích letech hrozí konflikty o vodu. Otazníkem je vývoj technologií

Čína

Čína

V roce 2030 budou skoro dvě třetiny obyvatel Země žít ve městech, většina lidí bude patřit ke střední třídě propojené technologií a Spojené státy a Čína budou spolupracovat. Tak zní nejlepší scénář pro příští dvě desetiletí, jak ho nastínila dnes zveřejněná prognóza amerických zpravodajských služeb. Nejhorší scénář počítá s tím, že rostoucí počet obyvatel povede především na Blízkém východě a v Africe ke konfliktům o vodu a potraviny a nestabilita přispěje ke globálnímu ekonomickému kolapsu.

Podle zprávy čínská ekonomika do roku 2030 pravděpodobně předstihne americkou a Asie předhoní Severní Ameriku a Evropu dohromady. V tomto období bude podíl Evropy, Japonska a Ruska na světové ekonomice pravděpodobně dále klesat. Zprávu nazvanou Globální trendy 2030: Alternativní světy vydala Národní zpravodajská rada a shrnuje analýzy amerických zpravodajských služeb, stejně jako názory nevládních i zahraničních expertů. Analyzuje očekávané trendy v příštích 15 až 20 letech a má povzbuzovat strategické úvahy mezi politiky, aby plánovali pro špatné i příznivé varianty.

Bude stále větší nedostatek potravin, vody a energie. „Skoro polovina obyvatel Země bude žít v oblastech s problémy s vodou,“ uvedla zpráva. Největší riziko nedostatku vody a potravin bude v Africe a na Blízkém východě, zranitelné budou i Čína a Indie.

Technologie posilují moc „amorfních“ sítí

K předvídatelným krizím patří obava z globálního ekonomického kolapsu, boje mezi státy, které se včas nepřizpůsobí, a možné rozšíření nestability na Blízkém východě a v Africe do zbytku světa. Podle zprávy by takové trendy mohl pomoci zmírnit rozvoj technologie.

Technologie však současně přispěje k odlivu moci od států k „různorodým a amorfním sítím“, které budou ovlivňovat světovou politiku. „Budoucí internetoví magnáti - jako dnes Google nebo Facebook - budou mít k dispozici víc informací než většina vlád,“ píše se ve zprávě.

Tyto informace umožní soukromým společnostem ovlivňovat jednání lidí ve stejné míře jako vládám. Rozšiřování nových komunikačních technologií umožní občanům se spojovat a stavět se proti vládám, jak tomu bylo na Blízkém východě. Současně ale dá vládám „bezprecedentní možnosti monitorovat své občany“.

ČínaČína

Půjdou spolu USA s Čínou ruku v ruce?

Zpráva nastiňuje několik „potenciálních světů“ v roce 2030. V pasáži nazvané Zadřené motory nebo také „nejpravděpodobnější nejhorší scénář“ se píše o tom, že se zvýší riziko mezistátních konfliktů. „Spojené státy se stáhnou do sebe a globalizace ustrne,“ uvádí studie.

Nejpravděpodobnější nejlepší scénář se jmenuje Fúze a v něm „Čína a USA spolupracují v řadě oblastí, což vede k širší globální spolupráci“.

Epidemie, změny klimatu – „černé labutě“ mohou ovlivnit běh světa

Zpráva také varuje před katastrofickými důsledky „černých labutí“, tedy mimořádných a nečekaných událostí, které mohou změnit běh historie. K nim patří rozsáhlé epidemie, které během několika měsíců usmrtí miliony lidí, nebo rychlejší změna klimatu, kvůli níž by bylo obtížné nakrmit obyvatele Země. Současně studie připomíná eventuální pozitivní události, jako je demokratická Čína nebo reformovaný Írán, které by mohly posílit globální stabilitu.

Zdraví světového hospodářství bude ve stále větší míře závislé na rozvojovém světě, a ne na západních zemích. Očekává se, že Čína jako největší ekonomická mocnost zůstane před Indií, ale do roku 2030 se rozdíl mezi nimi zmenší.
Indický růst se zřejmě zvýší, zatímco čínský se zpomalí. „V roce 2030 by Indie mohla být ekonomickou mocností na vzestupu, jako je dnes Čína. Nynější čínský růst - osm až deset procent - bude do roku 2030 asi vzdálenou vzpomínkou,“ píše zpráva.