Sulík trvá na tom, že euroval nepodpoří

Slovensko

Slovensko

Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka nadále dělá starosti zbytku slovenské koalice. Její poslanci stále odmítají schválit změny v záchranném fondu eurozóny. „Nikdy nebudeme podporovat nezodpovědnou politiku některých států. Jsme přesvědčeni, že lidi na Slovensku nemůžeme obětovat,“ prohlásil Sulík na tiskové konferenci.

Strana nechce slučovat hlasování o takzvaném eurovalu s vyjadřováním důvěry vládě. Varuje, že by to vedlo k návratu sociální demokracie k moci. Podle Sulíka je proto nepředstavitelné, že by spojení hlasování o eurovalu a osudu kabinetu podpořila premiérka Iveta Radičová.

Uvedl, že ji považuje za slušného člověka, který by určitě nechtěl přispět k opětovné vládě Roberta Fica. Ministr financí Ivan Mikloš z největší koaliční strany, Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany včera ale oznámil, že sloučení hlasování má premiérka v plánu.

„Když naši partneři nechtějí vládnout se SaS, v pořádku. Ale ptáme se, jakou alternativu nabídnou občanům. Před rokem všichni tvrdili, že jsou připravení převzít zodpovědnost za tuto zem a nepřipustit návrat Roberta Fica. Dnes Ficovi otvírají dveře,“ postěžoval si Sulík .

Svým koaličním partnerům ale zároveň doporučil, ať se Smerem-SD jednají o podpoře změn v eurovalu. Fico před časem uvedl, že pro ně nebude hlasovat, pokud pro ně nezvedne ruku také celá koalice.

O navýšení garancí a rozšíření pravomocí fondu by se mělo hlasovat v nejbližších týdnech, Sulík proto tvrdí, že není čas na referendum. Bruselu navrhl řešení, jak se vypořádat s možným slovenským nesouhlasem, aby se projekt nezablokoval. Podle něj by neměl vyžadovat souhlas všech zemí, ale jen 90 procent.

Mikloš řekl, že bude Sulíka společně s kolegy dále přesvědčovat o tom, aby změny podpořil. Argumentoval odhady analytiků, podle kterých by případný rozpad eurozóny vedl k ekonomickému poklesu velkých zemí v dobré kondici o 20 až 30 procent a malých a problematických dokonce o 40 až 50 procent.