Summit EU chce rychlejší evropskou reakci na hrozbu terorismu

Francouzská policie po útocích v Paříži

Francouzská policie po útocích v Paříži Zdroj: ctk/AP

Členské země EU musejí velmi rychle zlepšit výměnu potřebných informací v souvislosti s teroristickou hrozbou. Shodl se na tom dnes summit Evropské unie v Bruselu. Podle německé kancléřky Angely Merkelové zdůraznili šéfové států a vlád osmadvacítky solidaritu svých zemí s Francií, kde teroristické útoky před více než měsícem vzaly život 130 lidem.

Nebylo to přitom poprvé, co islamističtí teroristé ve Francii vraždili. Evropská unie svou reakci na hrozbu sestavila už po lednovém masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo. Tehdy přijatá rozhodnutí musejí být podle závěrů dnešního summitu „urychleně realizována“.

„Terorismus je hrozba, které čelíme společně,“ poznamenal britský premiér David Cameron. Členské země EU tak mají rychle zajistit například systematické vkládání dat o takzvaných „zahraničních bojovnících“ do Schengenského informačního systému. Zahraničními bojovníky se rozumějí občané EU, kteří jedou do Sýrie bojovat v řadách teroristické organizace Islámský stát (IS).

Jednotlivé země mají prosadit soustavné sdílení dat o lidech zapojených do terorismu a závažného organizovaného zločinu, a to včetně občanů zemí mimo EU.

Lepší koordinace

Koordinovat se a lépe spolupracovat mají také národní protiteroristická střediska a odpovědné orgány. A to nejen mezi sebou, ale také s unijními agenturami jako je Europol a Frontex.

Závěry summitu rovněž připomínají potřebu rychle začít využívat nedávno dohodnutá pravidla uchovávání údajů o pasažérech leteckých společností, v boji proti teroristům to podle unijních lídrů je „klíčový krok“.

Členské státy mají urychleně začít na vnějších hranicích EU se systematickými kontrolami přijíždějících osob, a to včetně unijních občanů.

Rychle by také měly posoudit s bojem proti terorismu související návrhy komise, které se mimo jiné týkají přísnějších pravidel pro držení určitých kategorií střelných zbraní.

EU také začne urychleně realizovat kroky proti financování terorismu, včetně zmrazení majetku, či proti nenávistné propagandě na internetu.