Sunnitští povstalci soustřeďují síly k útoku na Bagdád

Přívrženec Al-Kajdy nedaleko Bagdádu.

Přívrženec Al-Kajdy nedaleko Bagdádu. Zdroj: CTK

Sunnitští povstalci v Iráku upevňují moc na dobytých územích, nabírají rekruty, shromažďují zbraně a chystají se na pochod k Bagdádu. Úspěšní jsou i v Sýrii, kde podle dostupných zpráv kontrolují 35 procent území, včetně důležitých ropných a plynových polí.

Všeobecně se má za to, že organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) na počátku současné ofenzivy v Iráku čítala kolem tří tisíc bojovníků. Díky jejímu postupu a vzteku mnoha sunnitů na vládu jejich počet stoupl na dvacet tisíc, míní američtí a iráčtí zpravodajci. „Věří v koncept, že nepřítel mého nepřítele je mým přítelem,“ řekl na adresu nespokojených obyvatel země šéf bezpečnostní rady kurdské autonomie Masrúr Barzání. Povstalci při postupu zároveň shromažďují zbraně.

Militantům se navíc mimoděk podařilo vybičovat k aktivitě i umírněné sunnitské kmeny. Jejich lídři na nedávném setkání v Jordánsku podotkli, že ISIL je jen jednou součástí protivládního povstání. „V příštích týdnech převezmeme Bagdád a svrhneme politický režim,“ řekl Reuters mluvčí lídrů.

Z vývoje v Iráku mají obavy místní křesťané. ISIL v pondělí obsadila klášter nedaleko Mosulu a vyhnala mnichy. V zemi podle odhadů žije na 400 tisíc příslušníků tohoto náboženství, mnoho z nich v provincii Ninive.

Z jejího centra Mosulu, jejž militanti obsadili v červnu, podle dostupných zpráv už křesťané odešli. Vzbouřenci jim totiž koncem minulého týdne dali na výběr buď konverzi k islámu, platbu speciální daně, odchod, nebo smrt. O víkendu zapálili 1800 let starý kostel. „Poprvé v historii Iráku je Mosul bez křesťanů,“ řekl novinářům patriarcha Louis Sako.
Postup ISIL sleduje s obavami také Libanon, který se obává, že může být dalším cílem.