Švédsko jako první země EU uzná Palestinu

Nový švédský premiér Stefan Löfven

Nový švédský premiér Stefan Löfven Zdroj: Arild Vagen, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Švédsko jako první významnější země západní Evropy oficiálně uzná palestinský stát. Řešení spočívající v koexistenci dvou států, Izraele a Palestiny, které je cílem mírového procesu, podle nového premiéra Stefana Löfvena vyžaduje vzájemné uznávání.

„Konflikt mezi Izraelem (a Palestinou) lze vyřešit jen vznikem dvou států dojednaným v souladu s mezinárodním právem,“ prohlásil Löfven před parlamentem. „Řešení v podobě dvou států vyžaduje vzájemné uznávání a vůli k mírové koexistenci. Švédsko proto uzná Palestinský stát,“ dodal.

Pro Palestince bude švédský krok vítanou vzpruhou. Švédsko má pověst schopného prostředníka v mezinárodních sporech a má vlivné slovo v zahraniční politice EU.

Stockholm bude čelit kritice

Rozhodnutí Stockholmu přichází v době, kdy Palestina hrozí jednostrannými kroky směrem k vyhlášení samostatného státu. Lze dá očekávat, že Stockholm budou za jeho nynější krok kritizovat Izrael, Spojené státy i Evropská unie.

Švédsko je totiž první zemí EU, která se pro takový krok rozhodla. Palestinu sice uznávají některé někdejší komunistické státy, ale ty tak učinily už před vstupem do Evropské unie.

OSN Palestinu de facto uznává

Například Československo uznalo palestinský stát v roce 1988 a Česká republika toleruje status quo palestinského zastoupení v Praze. Mírové dohody z Osla z roku 1993 sice zahraniční zastoupení palestinského státu formálně nepřipouštějí, ale umožnily zachování už existujících diplomatických misí, což je i v souladu s politikou Evropské unie.

Valné shromáždění OSN schválilo uznání de facto suverénního palestinského státu v roce 2012, když Palestině přiznala status pozorovatele při OSN, Česko ale jako jedna z mála evropských zemí hlasovalo proti. Přesto EU a většina jejích členských zemí tento částečně samostatný státní útvar zatím oficiálně neuznala.