Svět truchlí s Francií, hledání vrahů pokračuje

Smuteční průvod v Paříži

Smuteční průvod v Paříži Zdroj: ctk/ap

Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014)
Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014)
Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014)
Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014)
Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014)
24
Fotogalerie
Nejhledanějšími osobami ve Francii se stali bratři alžírského původu Said a Chérif K ouachiové, kteří jsou spojování se středečním masakrem v redakci magazínu Charlie Hebdo. Pátrání po ozbrojené dvojici vedlo včera na sever země, informace o jejich pohybu ale byly rozporuplné. V pohotovosti byla i britská policie pro případ, že by se muži pokusili dostat na ostrovy.

Ve Francii i po celém světě (Newyorčané na snímku) vyjádřili jednotlivci i média solidaritu s dvanáctkou obětí útoku a vystoupili na obhajobu svobody projevu. Z časopisu, který se proslavil například karikaturami proroka Mohameda, se přes noc stala sběratelská ikona. Jeho výtisky se v dražbách prodávaly až za tisícovky eur.

Policie včera uvedla, že nejmladší z trojice podezřelých, Hamyd Mourad, se jí vzdal. Jeho role v krveprolití však nebyla jasná, podle dostupných informací byl v té době ve škole. Policie zadržela několik dalších lidí, vesměs jde o osoby z okolí potenciálních viníků. Hlavní stíhaní, bratři Said a Chérif Kouachiové, se pravděpodobně dostali z Paříže.

Zprávy o pohybu možných pachatelů však byly rozporuplné, zdroje z policie tvrdily, že je zahlcena tipy, jejichž spolehlivost je často pochybná. Několik desítek kilometrů od metropole údajně vyloupili benzinku dva muži vyzbrojení samopaly, kteří odpovídali popisu útočníků z redakce. I podle dalších informací byli hledaní spatřeni na severu země. Média uváděla, že do oblasti byly vyslány zásahové jednotky, které obklíčily městečko Crépy-en-Valois, kde bratři nechali odcizené auto.

Bezpečnostní složky tam prohledávaly dům po domu. Naproti tomu se objevila také tvrzení, že se dvojice vrátila do Paříže.
Premiér Manuel Valls připustil, že oba muži byli v hledáčku tajných služeb. „Protože byli známí, byli sledováni,“ řekl. Podle něj je však brzy dělat závěry, zda bezpečnostní složky riziko podcenily. Podle některých expertů existují vazby bratrů na Islámský stát.

Smutek, barbarství, teror, temný den. Tato slova se objevila nejčastěji na prvních stránkách včerejších vydání francouzských listů, které bez výjimky reagovaly na středeční atentát, většina pak černými stránkamiSmutek, barbarství, teror, temný den. Tato slova se objevila nejčastěji na prvních stránkách včerejších vydání francouzských listů, které bez výjimky reagovaly na středeční atentát, většina pak černými stránkami | reutersSmutek, barbarství, teror, temný den. Tato slova se objevila nejčastěji na prvních stránkách včerejších vydání francouzských listů, které bez výjimky reagovaly na středeční atentát, většina pak černými stránkami

Desítky tisíc lidí se po celé zemi účastnily tryzen za oběti násilností a demonstrovaly podporu právu na svobodu vyjadřování. Podobně se zachovalo mnoho mezinárodních médií, když přetiskla ilustrace Charlie Hebdo.

Strach z islamistů nahrává krajní pravici

Útok na francouzský satiristický týdeník se zřejmě silně promítne do kampaně před prezidentskými volbami v roce 2017. Tématu se okamžitě chopila šéfka krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová, která může dosáhnout dalšího nárůstu popularity. Pokud budou pravděpodobný prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy a socialisté chtít s Le Penovou udržet krok, musí slíbit, že učiní více pro bezpečí obyvatel. Místní muslimská komunita se tak bojí honu na čarodějnice.

„Bude to mít velmi vážné a trvalé dopady na politický život ve Francii,“ citovala média politologa Jérôma Sainte-Marie. Podle něj po události jednoznačně posílí strany, které se vymezují proti islámu a imigrantům v čele s Národní frontou. Le Penová by už nyní podle průzkumů vyhrála první kolo prezidentských voleb se ziskem kolem třiceti procent.

Ta sama po útoku prohlásila, že je nutné skončit s pokrytectvím a jasně odmítnout islámský fundamentalismus. „Ve Francii máme mnoho potenciálních teroristů. Islám má tendenci vytvářet fanatiky více než kterékoli jiné náboženství,“ podotkl pokladník FN Wallerand de Saint-Just.

Polední minutou ticha uctila oběti atentátu celá země. Snímek je ze středofrancouzského LyonuPolední minutou ticha uctila oběti atentátu celá země. Snímek je ze středofrancouzského Lyonu | reutersPolední minutou ticha uctila oběti atentátu celá země. Snímek je ze středofrancouzského Lyonu

Nepopulární socialistická vláda se dostává pod tlak, aby podnikla adekvátní kroky v oblasti bezpečnosti. Le Penová už v minulosti kritizovala prezidenta Françoise Hollanda za podceňování teroristické hrozby. V zemi ještě před útokem sílily polemiky o islámu v reakci na stovky Francouzů, kteří odešli bojovat za Islámský stát. Vláda kvůli tomuto trendu nedávno zpřísnila protiteroristické zákony.

Ve složité pozici je i lídr pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP) Sarkozy, jenž slíbil, že FN odláká příznivce. Podle některých expertů však dostal příležitost oslovit umírněné voliče, požadující razantní postoj k útočníkům, ale nechtějící rozdmýchávání nenávisti ve společnosti.

Ulice francouzských měst těchto dnů jsou plné policistů a vojáků. Snímek je z metropoleUlice francouzských měst těchto dnů jsou plné policistů a vojáků. Snímek je z metropole | reutersUlice francouzských měst těchto dnů jsou plné policistů a vojáků. Snímek je z metropole

Exprezident, který byl sám častým námětem pro Charlie Hebdo, označil napadení redakce za vyhlášení války civilizaci. „Tváří v tvář barbarství se civilizace musí bránit,“ řekl. Varoval však, aby země nespadla do pasti směšování témat a nedávala rovnítko mezi teroristy a muslimy.

Mnohé muslimské organizace ve Francii se od agrese rychle distancovaly. Sociální sítě plní obavy vyznavačů islámu. „V tuto chvíli je zde bezbřehá nenávist vůči muslimům, ani nechci ve Francii zůstávat,“ postěžovala si mladá Pařížanka. „Kdo je největším poraženým těchto útoků? My, francouzští muslimové. Jsme stigmatizováni, lidé nás bezdůvodně nenávidí,“ objevilo se v jiném příspěvku. Experti míní, že krveprolití posílí protimuslimské nálady i v celoevropském měřítku. „Radikální hnutí, která říkají, že islám ohrožuje naše země, to uvítají jako ‚já to říkal‘ epizodu,“ řekl podle Bloombergu odborník na občanskou společnost působící v Berlíně Jörg Forbrig.