Světová banka snížila výhled pro východní Asii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Ekonomiky rozvíjejících se zemí východní Asie letos porostou pomaleji, než se očekávalo. Světová banka (SB) snížila ve své půlroční prognóze odhad letošního růstu regionu na 7,1 procenta, ještě v dubnu očekávala v rozvíjející se východní Asii růst 7,8 procenta.

Organizace se sídlem ve Washingtonu zmiňuje jako hlavní příčiny pomalejšího růstu nízké ceny komodit, zpomalující spotřebitelskou poptávku a snahu Číny snížit závislost ekonomiky na vývozu. SB nicméně dodává, že region zůstane nadále i přes slabší růst motorem globální ekonomiky.

Světová banka také snížila letošní očekávaný růst čínské ekonomiky z 8,3 na 7,5 procenta: „Především proto, že nedávná úvěrová expanze byla méně úspěšná, co se týče generování růstu.“ Slabší růst druhé největší ekonomiky světa je částečně také následkem snah tamních představitelů změnit její orientaci z exportní ekonomiky na hospodářství více tažené domácí spotřebou. Pomalu rostou také další země regionu, především Indonésie, Malajsie a Thajsko.

Asie byla v posledních pěti letech světlým ostrůvkem ekonomického růstu na světové mapě postižené hospodářskou krizí. Z velké části těžila z vládních stimulů, které měly za úkol udržet čínskou ekonomiku v chodu. Region díky nulovým úrokovým sazbám v rozvinutém světě přilákal miliardy dolarů.

Nicméně rostoucí zadlužení, zpomalující ekonomický růst a očekávání brzkého utažení rozvolněné monetární politiky americké centrální banky dělá vrásky na čele investorům i ekonomům, kteří se strachují o budoucí vývoj regionu.

„Jakékoli omezení kvantitativního uvolňování ve Spojených státech bude mít za následek dražší úvěry, menší příliv kapitálu a pokles cen aktiv ve východní Asii,“ uvedla SB ve zprávě.