Světové burzy přišly o více než dva biliony dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Na poslední dva týdny nebudou investoři do akcií vzpomínat s radostí. Hodnota světových akcií se brutálně snížila.

Ničitel světových burz. Takovou přezdívku by mohl dostat americkýh prezident Donald Trump. Právě jeho kroky totiž poslaly světové burzy od Tokia, Šanghaje přes Frankfurt až po New York dolů kvůli obavám z rozpoutání obchodní války.

Například minulý týden Trump pohrozil, že uvalí desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v obřím objemu 200 miliard dolarů. To zvýšilo riziko vypuknutí tvrdé obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

V reakci na to se čínské akcie dramaticky propadly na nejnižší úrovně od poloviny roku 2016. „Je to nejtemnější hodina…nejtrýznivější okamžik prvního pololetí,“ prohlásil Čang I-tung, investiční stratég šanghajské Industrial Securities.

Hodnota čínských akcií se snížila podle údajů agentury Bloomberg za poslední dva týdny o téměř 750 miliard dolarů. Přispěly tak výrazně k tomu, že hodnota akcií na světových burzách klesla o 2,1 bilionu dolarů (46,4 bilionu korun). Z této sumy pak více než tři čtvrtiny připadají na ztráty asijských kapitálových trhů.

Například hodnota akcií obchodovaných v Hongkongku klesla o 359 miliard dolarů a v Jižní Korei o 154 miliard dolarů. Z asijských burz rostla pouze indická a to jen nepatrně.

Trump novou hrozbou odpověděl na krok Pekingu, který reagoval odvetnými opatřeními na americké zavedení cel na dovoz čínského zboží o hodnotě padesáti miliard dolarů za rok.

„Trump to vyhrotí ještě víc. Trhy se trochu bojí, že se to vymkne kontrole,“ komentoval vývoj na trhu Aleš Prandstetter, šéf analýz ČSOB Asset Management. Podle portfoliomanažera Fio banky Davida Brzka ovšem nepočítají s dalším kolem uvalování cel. „Je to forma psychologického nátlaku,“ hodnotí Trumpův krok Brzek.