Sýrie dovolí OSN vyšetřit chemický útok, určí ale datum i čas

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Arsenie Coseac

Damašek povolí inspektorům OSN přístup do oblastí u metropole, kde se ve středu odehrál údajný chemický útok se stovkami obětí. V syrské státní televizi to dnes oznámilo ministerstvo zahraničí. Povstalci z použití bojového plynu obviňují vládu, ta to odmítá.

Sýrie sice slibuje zpřístupnit vesnice v okolí Damašku, vymiňuje si ale právo „určit datum a čas návštěvy“ oblasti. Kdy inspektory do oblasti vpustí, zatím vláda neupřesnila. Odvolává se přitom na bezpečnostní situaci, expertům OSN totiž nemůže zajistiti ochranu v oblastech ovládaných povstalci. OSN uvedla, že její lidé začnou se sběrem vzorků v pondělí.

Experti OSN do Sýrie přiletěli již před týdnem, aby prověřili dřívější případy údajných chemických útoků, ze kterých se obě bojující strany navzájem viní. V sobotu do Damašku přicestovala také vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová, aby syrskou vládu přiměla ke spolupráci i v oblastech u Damašku.

Režim prezidenta Bašára Asada se kvůli údajnému nasazení nervového plynu ocitl pod značným mezinárodním tlakem. Spojené státy zvažují další postup proti Damašku, vyloučen není ani vojenský zásah. USA už posílily svou flotilu ve Středozemním moři.

Podle jistého amerického vládního představitele, kterého dnes citovala AP, existuje jen „velmi málo pochybností“, že to byl Asadův režim, kdo ve středu použil plyn proti civilistům. V Bílém domě prý také panuje přesvědčení, že se Damašek zdráhá povolit okamžitý přístup do postižených oblastí, aby získal čas potřebný pro znehodnocení důkazů.

Damašek USA varoval, že případný vojenský zásah v zemi nebude pro americké jednotky „piknikem“. „Americká intervence bude mít velmi vážné dopady a rozdmýchá oheň, který zažehne Blízký východ,“ uvedlo syrské ministerstvo informací. Na stranu Sýrie se postavil i Írán, americké válečné operace prý budou mít „tvrdé následky“. Před vojenským zásahem v Sýrii Washington varuje i Rusko.

Syrská opozice tvrdí, že při chemickém útoku zemřelo na 1300 lidí. Organizace Lékaři bez hranic hovoří o nejméně 355 pacientech s „neurotoxickými symptomy“, kteří zemřeli v nemocnicích. S příznaky odpovídajícími následkům útoku chemickými zbraněmi bylo celkem v nemocnicích v okolí Damašku přijato okolo 3600 lidí.