Syriza se bouří, poslancům vadí ústupky kvůli záchrannému programu

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzval poslanecký klub své strany Syriza k disciplíně a k podpoře ústupků eurozóně výměnou za prodloužení programu finanční pomoci. Část straníků se totiž proti ústupkům bouří. Tsipras to podle serveru listu Kathimerini zdůvodnil potřebou budovat důvěru mezi Řeckem a jeho evropskými partnery, kteří jsou zároveň jeho věřiteli. Bez toho prý nebude možné do budoucna splnit reformní plány vlády.

Premiér vyzval všechny poslance, aby pomohli v rychlé realizaci vládních plánů a reforem obsažených v seznamu opatření, který zástupcům eurozóny počátkem týdne předložil ministr financí Janis Varufakis. Poukázal na to, že vláda sice musí udržovat důvěru lidu, ale zároveň i partnerů v eurozóně.

Těm prý mají Atény dokázat, že jsou s to provést zásadní změny v oblastech, které už desítky let působí ožehavé problémy. Řecká vláda se v návrhu reforem, který byl předložen mezinárodním věřitelům, má zaměřit hlavně na boj proti daňovým únikům a zefektivnění státní správy.

Tsipras po ostré kritice z vlastních řad z posledních dnů proti tomu, že vládní vyjednávači výrazně ustoupili ze svých záměrů, podal poslancům detailní informace o všech kolech jednání od nástupu vlády k moci. Koalice stran Syriza a Nezávislí Řekové začala vládnout před měsícem.

Tsipras tvrdil, že byl spolu s Varufakisem vystaven velkému tlaku a potýkal se s širokou škálou překážek. Jako úspěch v dosažené dohodě označil údajné oddělení nového plánu úvěrové pomoci od toho starého, získání čtyřměsíčního oddychu pro to, aby vláda rozvinula svůj program bez potřeby zajistit „nerealistické“ primární rozpočtové přebytky, tedy před započítáním nákladů na obsluhu dluhu.

Varufakis k tomu v soukromé řecké rozhlasové stanici Real řekl, že už neplatí plán tříprocentního přebytku pro letošní rok, ale nanejvýš 1,5 procenta.

Zajištěna je podle Tsiprase také normalizace finančního systému a podpora reformám, které neohrožují úsporná opatření a které se zakládají na Soluňském programu. Ten tvoří rámec vládních cílů, který strana Syriza představila loni při zahájení kampaně před lednovými předčasnými volbami do parlamentu.

Tsipras rezolutně popřel, že by se chystalo nové propouštění ze státních organizací, další snižování důchodů a platů

Součástí programu ale bylo také opětovné zvýšení důchodů a minimální mzdy, zachování nižšího věku pro odchod do důchodu a další rozsáhlé sociální výhody pro chudé, jako je bezplatné zdravotnictví a potravinové poukázky. Z nich může vláda zachovat jen to, co neohrozí státní rozpočet, ale nanejvýš přidá práci bez odměny těm, jejichž služby nový kabinet slibuje.

Varufakis v rozhovoru se stanicí Real připustil, že vláda bude muset přistoupit na určité „mikrozměny“ v DPH - média jednoznačněji hovoří o zvýšení dosavadní nízké sazby 6,5 procenta. Rezolutně ale popřel, že by se chystalo nové propouštění ze státních organizací, další snižování důchodů a platů, k čemuž se chystala zavázat předchozí vláda.

Ohledně zvýšení hranice nezdanitelných příjmů nad 12 tisíc eur ročně premiér řekl, že je to otázka, kterou kabinet musí odsunout až na období po červnu letošního roku, kdy vyprší čtyřměsíční prodloužení úvěrové pomoci z eurozóny a kdy už by mělo Řecko mít vyjednané nové podmínky pomoci.

Vládu nepochybně nepotěší nejnovější statistické údaje za leden, které upozorňují na výpadek celé jedné miliardy eur ve státních příjmech oproti původním plánům. Celkové příjmy z daní podle serveru týdeníku To Vima zaostávají o 23,8 procenta oproti stanovenému cíli, u daní z příjmů je to dokonce 49 procent. Primární přebytek rozpočtu se tak ztenčil na 443 milionů eur proti 835 milionům za stejné období roku 2014, a je tak hodně vzdálen cíli 1,36 miliardy eur.