Syrští povstalci propustili fidžijské vojáky z mise OSN

Mise OSN na Golanských výšinách střeží i hraniční přechody mezi Izraelem a Sýrií

Mise OSN na Golanských výšinách střeží i hraniční přechody mezi Izraelem a Sýrií Zdroj: CC BY-SA 3.0: Escla - Wikimedia Commons

Syrští povstalci z hnutí An-Nusra propustili 45 fidžijských vojáků z mise Organizace spojených národů (OSN) na Golanských výšinách, které zajali koncem srpna. Sdělila to OSN. Podle agentury Reuters umožnil Izrael vojákům přejít na území Golan kontrolované židovským státem. Podle televizní stanice Al-Džazíra byli předtím vojáci převezeni na hraniční přechod Kunajtra mezi Izraelem a Sýrií, všichni jsou prý v pořádku.

„Můžeme potvrdit, že byli propuštěni,“ oznámil podle agentury AP zástupce mluvčího OSN Farhan Haq. OSN ve svém prohlášení uvedla, že „všech 45 členů mise je v dobrém stavu a nyní se přesunou na základnu, kde je čeká lékařské vyšetření“. „Otevřeli jsme hranice a oni vstoupili (na Izraelem kontrolované území),“ sdělila mluvčí izraelské armády.

V noci na čtvrtek se na portálu YouTube objevilo nové video se skupinou fidžijských vojáků. Na patnáctiminutovém záznamu hovoří arabsky s vojáky dvojice mužů a následně jeden z vojáků promluví anglicky. Prohlásí, že je 9. září a že je to „velmi šťastný den“, neboť brzy odjedou domů. Také řekl, že jsou všichni zdraví a v pořádku a že s nimi radikálové z fronty An-Nusra zacházejí dobře i přes omezené zdroje, které islamisté mají.

Mise OSN prý chrání Izrael

Už ve středu se objevily informace, že syrští povstalci s propuštěním fidžijských modrých přileb souhlasí. Islámští radikálové původně za jejich propuštění požadovali vyřazení své skupiny ze seznamu teroristických organizací, odškodnění za tři své bojovníky, kteří v boji s vojáky OSN padli, a humanitární pomoc pro občany předměstí Damašku, kde má An-Nusra svůj hlavní stan. Zadržení vojáků OSN odůvodnili tím, že pozorovatelská mise OSN chrání Izrael.

Izrael obsadil pohraniční Golanské výšiny za války v roce 1967. O čtrnáct let později 1200 kilometrů čtverečních anektoval, zhruba 510 kilometrů čtverečních má pod kontrolou Sýrie. Z pohledu mezinárodního práva je anexe nelegální. Pozorovatelská mise OSN vznikla v roce 1974 a má přes 1400 členů.