Syrští povstalci se částečně stáhli z „hlavního města revoluce“

Takto v roce 2011 protestovali obyvatelé města Homs proti vládě Bašára Asada

Takto v roce 2011 protestovali obyvatelé města Homs proti vládě Bašára Asada Zdroj: Bo Yaser via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Syrská opozice se dohodla se syrskou vládou, že se stáhne z části západosyrského města Homs, které měla opozice dosud pod kontrolou, oznámil guvernér provincie Homs Talál Barazí. Podle něj se vyjednávalo o čtvrti Váir v západní části města, kde žije zhruba 75 tisíc lidí, i když před syrskou válkou byla domovem asi 300 tisíc obyvatel. Do vyjednávání o stažení povstalců i jejich vojenské techniky byla podle opozice zapojena OSN.

Barazí řekl, že povstalci odejdou do dvou měsíců. „V první fázi, která bude zahájena v sobotu, odejde 200 až 300 ozbrojených mužů,“ řekl guvernér.

Celkem by mělo jít o 3200 bojovníků, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Součástí dohody je také uzavření příměří, propuštění vězňů a navrácení státních institucí zpět do rukou režimu.

Za dlouhodobý vzdor proti syrské armádě si Homs vysloužil přezdívku hlavní město revoluce. Stoupenci prezidenta Bašára Asada čtvrť Váir obléhali už od začátku roku 2013 a jen sporadicky umožnili, aby se dovnitř dostalo nějaké jídlo. Čas od času v oblasti docházelo ke střetům.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes oznámila, že nemocnice v provincii Homs, kterou podporovali, byla o víkendu částečně zničena při bombardování takzvanými barelovými bombami, tedy sudy naplněnými trinitrotoluenem (TNT), naftou a kusy oceli. Z jejich použití je obviňováno syrské letectvo.

Při útocích na nemocnici v obklíčeném městě Záfarána na severu provincie Homs zahynulo podle MSF sedm lidí včetně mladé dívky. Pacienti ze zdravotnického zařízení museli být narychlo převezeni do okolních polních nemocnic, někteří z nich po cestě zemřeli.

Podle Lékařů bez hranic, kteří v zemi podporují množství zdravotnických center a polních nemocnic, šlo v sobotu o taktiku známou jako dvojitý úder, kdy po prvním bombardování následuje další ve chvíli, kdy dorazí zdravotníci, aby obětem pomohli.

Barelovou bombu shodilo letectvo nejprve krátce před desátou ráno v obydlené části Záfarány, asi o hodinu později další dvě bomby zasáhly vchod do nemocnice, kde zranili 47 pacientů a členů personálu. Jak poznamenal britský list The Guardian, jde již o třetí podobný útok na zdravotnické zařízení MSF.

Válka bez pravidel

V říjnu byla zasažena nemocnice v afghánském Kunduzu, kde zahynulo 30 lidí, o něco později byla zničena nemocnice, kterou Lékaři bez hranic provozují v Jemenu.

Tvrdé boje se odehrávají také o povstalecké čtvrti severosyrského Halabu. Dětský fond OSN (UNICEF) dnes oznámil, že při jednom z náletů byla minulý týden zasažena úpravna vody, takže se bez dodávek ocitlo naráz 3,5 milionu lidí. Dodávky byly obnoveny jen zčásti a vodu stále postrádá asi 1,4 milionu obyvatel Halabu.

„V Sýrii jsou denně porušována pravidla války, k nimž patří ochrana infrastruktury životně důležité pro civilní obyvatelstvo,“ řekla Hanaa Singerová z UNICEF. Syrský konflikt od roku 2011 nepřežilo už asi čtvrt milionu lidí a na 11 milionů Syřanů vyhnal z domovů.