Taliban po vpádu do Kunduzu hledal aktivisty a novináře

Bojovníci Talibanu u auta OSN ve městě Kunduz

Bojovníci Talibanu u auta OSN ve městě Kunduz Zdroj: ctk/AP

Jen pár hodin poté, co se Taliban minulý měsíc zmocnil severoafghánského města Kunduz, začali bojovníci tohoto islamistického hnutí obcházet domy a hledat lidi spolupracující s bezpečnostními silami, zastánce práv žen a novináře. O tři dny později vládní jednotky získaly většinu města zpátky do svých rukou, vpád Talibanu do Kunduzu ale neblaze připomněl tvrdou vládu islamistů na konci 90. let.

Podle AP jde také o jasný náznak toho, co by Afghánistán mohl čekat, kdyby se Taliban vrátil k moci, napsala agentura AP. Když Taliban 28. září oznámil, že dobyl třistatisícové město Kunduz, slíbil chránit civilisty a jejich majetek. Hnutí se tehdy vydávalo za osvoboditele.

Obyvatelé Kunduzu ale uvedli, že povstalci okamžitě zahájili ve městě razie, začali drancovat obchody a zabíjeli ty, kdo jim stáli v cestě. Šáh Bibiová uprchla do Kábulu se svými šesti dětmi poté, co ozbrojenci vtrhli do domu souseda a postříleli v něm pět chlapců. „Všude ležela těla,“ popsala.

Utekla polovina obyvatel

Obhájci ženských práv a žurnalisté vypověděli, že po nich Taliban usilovně pátral, a mnozí z nich se připojili k hromadnému exodu z města. OSN uvedla, že z Kunduzu utekla na přelomu září a října polovina obyvatel. Zatím není jasné, kolik se jich vrátilo zpátky.

Fauzía, která v Kunduzu vedla místní organizaci na podporu zdraví, vzdělání a práv žen, sdělila, že se ukrývala ve sklepě, dokud k domu její rodiny nepřijeli členové Talibanu na motorce a nezačali se po ní vyptávat. „Neměla jsem takový strach z toho, že mne zabijí, jako ze znásilnění,“ prohlásila.

Když začali ozbrojenci klepat u nich na dveře - a manžel ji zahrnul výčitkami, že již dřív neuprchla - přelezla zadní plot a dala se na útěk. Nakonec se jí podařilo dostat se až do Kábulu.

Taliban zabil na jihu země tři desítky afghánských pohraničníků
Příslušníci afghánského radikálního hnutí Taliban zabili v provincii Hílmand na jihu země 29 pohraničníků a také obsadili dvě kontrolní stanoviště. Podle agentury AP o tom informoval vysoce postavený provinční činitel.

Taliban dobýval u hranice s Pákistánem postavení pohraničníků tři dny a nakonec je dobyl, protože na pomoc napadeným nedorazily včas bojové posily. V bitvě zahynulo 21 pohraničníků a osm jich padlo do zajetí. Extremisté je ale pak povraždili.

Jde o další případ zvýšené talibanské aktivity, který zvýrazňuje celkově zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi. Koncem září vtrhli radikálové do strategického města Kunduz na severu Afghánistánu a pod tlakem vládních sil se je rozhodli vyklidit až po dvou týdnech. V Afghánistánu po ukončení bojových operací zahraničních jednotek leží odpovědnost za bezpečnost na místních vojácích a policistech.

Za vlády Talibanu v letech 1996-2001 měly ženy zakázáno pracovat a vzdělávat se a směly opouštět domov pouze v doprovodu mužských příbuzných, oblečené v burce zahalující celé tělo. Taliban v souladu s přísným islámským právem šaría nechával kamenovat cizoložníky, usekával ruce zlodějům a vykonával další kruté tresty.

Džíta Bašárdóstová pracovala pět let v Kunduzu pro ženské centrum, finančně podporované ze zahraničí. Setkávala se s muslimskými učenci a dalšími náboženskými vůdci a jednala s nimi o rovnoprávnosti žen a o míru. Poté, co Taliban přepadl Kunduz, „z města zmizeli normální lidé“. „Byli zde jen příslušníci Talibanu na motorkách se zakrytými obličeji,“ popsala.

Někteří kolaborovali

Někteří místní obyvatelé podle Bašárdóstové pomáhali Talibanu vyhledávat domovy aktivistů, soudců a novinářů. Bašárdóstová, která byla v sousedství díky své práci dobře známá, věděla, že nakonec Taliban dorazí i k jejím dveřím. Oblékla si tedy burku a uprchla do metropole.

Taliban se rovněž v Kunduzu zaměřil na zaměstnance médií, plenil jejich kanceláře a kradl a ničil jejich vybavení, vylíčili reportéři, kteří z města utekli.

Soukromá organizace Výbor pro bezpečnost afghánských novinářů informovala, že poskytla nouzové ubytování a finanční prostředky nejméně 65 žurnalistům, kteří opustili Kunduz. Reportéři se báli, že „budou zajati, zmláceni a usmrceni“ Talibanem, dodala organizace. „Svoboda vyjadřování není v souladu s jejich ideologií,“ konstatoval ředitel výboru Nadžíb Šarífí.

když přišel Taliban, situace začala být kritická

Parísa Aimaková, známá reportérka pracující pro místní soukromou televizi, uvedla, že stejně jako jiné kvalifikované pracovnice v Afghánistánu byla na výhrůžky smrtí zvyklá. „Avšak když přišel Taliban, situace začala být kritická,“ podotkla. Otec ji i její dvě sestry poslal do Kábulu. O pár dní později byl zastřelen cestou na ranní modlitby.

Afghánští novináři si opakovaně stěžují, že jim povstalci z řad Talibanu vyhrožují, jelikož média nezveřejňují veškerá tvrzení hnutí o vítězstvích rebelů v bitvách. Podobné zprávy často nelze nezávisle ověřit a Taliban je známý tím, že své úspěchy zveličuje.

„Bál jsem se o život,“ zdůvodnil svůj útěk z Kunduzu Bašír Chán Safí, reportér pracující pro místní rozhlasovou stanici. „Novináři čelí nepřetržitě hrozbám extremistů, kteří si myslí, že jsme proti Talibanu, ačkoli my se pouze snažíme o vyvážené zpravodajství. A někteří z nás po odchodu z města obdrželi výhrůžné telefonáty,“ dodal.