Teherán čelí novým ropným sankcím

Íránští lídři

Íránští lídři Zdroj: Tomas Hlavac

Íránu přibyly další překážky k exportu ropy. V platnost vešly nové americké sankce, jež mají znemožnit převod plateb za surovinu ze zákaznických zemí do zahraničí. Teherán bude moci za utržené peníze nakoupit jen místní zboží, a to jen povolené položky. Washington doufá v mimořádný efekt opatření. Vývoz perské ropy ale zachraňuje vysoká čínská poptávka.

USA spoléhají, že finanční ústavy cizích zemí nebudou chtít ztratit kontakt s jejich bankovním systémem a budou sankce dodržovat. Míní, že státy dovážející íránskou ropu nebudou proti opatření nic moc namítat, jelikož jim umožní zlepšit obchodní bilanci s Teheránem.

Peršané museli už po předchozích postizích částečně přejít na barterový obchod. Teď se prohloubí jejich potíže, směnit všechnu ropu za zboží bude náročné hlavně u velkých kupců. Příkladem je Indie, kde Teherán plánoval přijmout za surovinu velké množství pšenice, záměr ale překazila plísňová infekce. „Budou muset akceptovat, že se jim v bankách v odběratelských zemích vrší hotovost, a budou muset hledat způsoby, jak ji odtamtud dostat,“ řekl Bloombergu Robin Mills z dubajské společnosti Manaar Energy Consulting & Project Management.

Írán nedávno připustil, že sankce vážně ohrožují jeho hospodaření. Před několika dny se ale objevily zprávy, že v prosinci byl jeho vývoz suroviny nejvyšší od července, kdy vstoupilo v platnost embargo EU. Země v tomto měsíci vyvážela denně 1,4 milionu barelů, i tak to ale bylo o 800 tisíc barelů méně než na konci roku 2011.

Více než třetinu íránské ropy v prosinci odebral Peking. „Koupili (Írán) několik tankerů z Číny a mohou nyní doručovat více dodávek. Írán to částečně zbavilo tlaku, ulehčilo přepravu, a tak vidíme zvýšený export do Číny,“ sdělil Reuters analytik Salar Moradi z poradenské firmy FGE. I Afghánistán tento týden oznámil, že navzdory americkému tlaku hodlá pokračovat v odběru ropy od souseda.

Je tak nepravděpodobné, že rozhovory o íránském jaderném programu, plánované na 26. února, přinesou větší pokrok.

Írán usiluje o spojenectví s Egyptem

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dal na historické cestě do Káhiry najevo, že by s ní velmi rád uzavřel strategickou alianci. Přestože má Teherán kvůli západním sankcím dost vlastních hospodářských problémů, nabídl strádajícímu Egyptu „velký úvěrový program a mnoho služeb“. Káhira ale význam Ahmadínežádovy návštěvy, která neprobíhala vůbec hladce, snižuje. O její reakci na nabízenou finanční pomoc se nic bližšího neví.