Terorismus si vybírá daň na životní úrovni. Až procentní bod růstu ročně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Desítka zemí světa vystavená nejsilnější hrozbě teroristických útoků přichází každoročně v průměru takřka o procentní bod tempa ekonomického růstu a o více jak dva procentní body investic. Mezinárodní kapitál pak žádá za půjčky vládám těchto zemí o jeden procentní bod vyšší úrok. Uvádí to studie poradenské společnosti Moody's, která vyhodnotila efekty teroristických útoků ve 156 zemích světa mezi léty 1994 a 2013.

Podle expertů přetrvají hmatatelné negativní efekty teroru v ekonomikách ještě několik let po samotném činu. „Teroristické útoky snižují tempo ekonomického růstu nejen v daném roce, ale v průměru ještě kolem pěti let poté, přičemž negativní efekty v dalších letech často ještě sílí,“ uvádí analytik Moody's Merxe Tudela.

Podle průzkumu agentury se v posledních letech teroristické akty koncentrovaly ve čtyřech zemích světa: Iráku, Afgánistánu, Pákistánu a Indii. „Jen mezi léty 2008 a 2013 by ekonomika Pákistánu byla o pět procent větší, irácká dokonce o osm,“ dodává Tudela.

Úbytek investic

Experti upozorňují, že teroristické útoky vedou rovněž k výraznému nárůstu veřejných výdajů a jejich přesměrování z prorůstových na méně produktivní investice zvyšující bezpečnost státu.

Vrtkavé zahraniční investice pak obvykle reagují na silnější teroristické riziko volbou jiné destinace, a to v obavách ze změn spotřebního chování domácností a rušení investičních plánů firem.

Od počátku tisíciletí se podle Moody´s světová mapa teroristického rizika podstatně proměnila. Zatímco v roce 2013 už měl v top desítce zemí světa podle rizika útoku převahu region Blízkého východu, ještě v roce 2000 vedly žebříček odstrašující investory africké země.