Teroristé loni zabili ve světě 32 tisíc lidí, IS není nejbrutálnější organizací

Boko Haram

Boko Haram Zdroj: ctk

Při teroristických útocích zemřelo v roce 2014 téměř 32 700 lidí. Vyplývá to ze zprávy Institutu pro ekonomiku a mír (IEP). Jde o téměř dvojnásobek oproti roku 2013 (celkem 18 100 mrtvých). Terorismem nejvíce trpí lidé z Blízkého východu a Afriky. A letošní čísla by měla být ještě vyšší, varuje zpráva.

Jak uvádí zpráva IEP, terorismus nejvíce sužuje Irák, Nigérii, Sýrii, Pákistán a Afghánistán. Celkem 78 procent všech obětí terorismu je právě z těchto zemí. Pouhá tři procenta všech obětí za posledních patnáct let byli lidé ze Západu.

Oběti terorismu v letech 2000 až 2014 (v tisících):Oběti terorismu (v tisících)Oběti terorismu (v tisících) | IEP, Repro Economist.com

Zpráva dále informuje, že takzvaný Islámský stát (IS) není globálně nejbrutálnější organizací. Za tu je považovaná organizace Boko Haram působící v Nigérii (a také Kamerunu), která má za loňský rok na svědomí 6600 civilních obětí. IEP v této souvislosti informuje také o skupině ozbrojenců Fulani ze stejné oblasti, která do roku 2013 ani neexistovala. Obě organizace povraždily v roce 2014 na 7500 lidí, což oproti roku 2013 představuje v Nigérii nárůst o 300 procent.

Žebříček zemí s největším počtem obětí vede už řadu let Irák. Ani v roce 2014 tomu nebylo jinak, kdy zde kvůli teroristickým útokům zemřelo přes 9900 civilistů.

Teroristické útoky na Západě (Evropa, Austrálie, USA a Kanada):Teroristické útoky na západě (Evropa, Austrálie, Kanada a USA)Teroristické útoky na západě (Evropa, Austrálie, Kanada a USA) | IEP, Repro Economist.comOranžová označuje uskutečněné útoky, modrá zmařené útoky (tmavou barvou aktivity IS); rok 2015 se týká období července až listopadu pouze v Evropě.

Terorismus lze považovat za globální hrozbu. Zkušenost s ním mělo v loňském roce 67 zemí, o rok dříve jich bylo 59. Výrazně narostl počet zemí, které evidují více než 500 obětí terorismu. V roce 2014 jich bylo už 11, k pětici nejproblematičtějších regionů se nově připojily země jako Somálsko, Ukrajina, Jemen, Středoafrická Republika, Jižní Súdán a Kamerun.

„Deset z jedenácti zmiňovaných zemí patří k regionům, odkud nejčastěji pocházejí uprchlíci. Je tedy patrná spojitost mezi terorismem a současnou uprchlickou krizí,“ podotýká Steve Killelea z IEP.

Obecně od roku 1989 se 88 procent všech teroristických útoků odehrálo v zemích, kde zuřil nějaký ozbrojený konflikt. Pouze 0,6 procenta se jich odehrálo v zemích bez konfliktů.

Motivy útoků na Západě: politika
Ačkoliv počet útoků na Západě stoupá, většinu z nich zmaří bezpečnostní složky. Navíc jak uvádí zpráva, 70 procent všech obětí na Západě mají na svědomí jedinci, kteří se nehlásí k žádné organizaci. Islámský fundamentalismus není primárním motivem útoků v západním světě - daleko častější jsou politické názory (68 procent všech útoků). Častým motivem bývá také rasová či náboženská nesnášenlivost (11 procent všech útoků).

Proč sahají kořeny pařížského teroru do Belgie?