Teroristé zaútočili na hotel v Burkině Faso, zemřelo 29 lidí

hotel Splendid v Burkině Faso, který napadli teroristé

hotel Splendid v Burkině Faso, který napadli teroristé Zdroj: ctk/AP

útok teroristů na hotel Splendid v Burkině Faso
útok na hotel Splendid v Burkina Faso
2
Fotogalerie
Burkinafaské jednotky v sobotu ráno ukončily zásah v hotelu a kavárně v metropoli Ouagadougou, na které v pátek zaútočili teroristé. Ovobozeno bylo nejméně 150 rukojmích. O život přišlo 29 osob osmnácti národností. Mezi mrtvými bylo podle dosavadních informací šest Kanaďanů, dva Francouzi, dva Švýcaři a jeden Nizozemec, státní příslušnost ostatních zatím nebyla upřesněna. K útoku se přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Teroristé v pátek kolem 21:30 SEČ nejprve vtrhli do kavárny, kde bylo podle místní televize asi 100 lidí, a poté vnikli do hotelu, oblíbeného mezi západními diplomaty a podnikateli. Předtím před hotelem zapálili několik aut a motorek.

„Zrovna jsme otevřeli a uvnitř bylo několik zákazníků, když jsme uslyšeli výstřely,“ řekl agentuře Reuters číšník z blízké restaurace. Tři teroristé podle něj stříleli do vzduchu. Lidé začali utíkat. „Útočníci pak začali střílet v kavárně Cappuccino a zapálili ji,“ dodal. Podle jednoho ze svědků incidentu, kterého citovala lokální televize, teroristé s jedinou výjimkou stříleli výhradně po běloších.

Právě běloši tvoří většinu obětí, uvedl zdroj blízký vyšetřování krveprolití. Nejméně pět mrtvých pocházelo z Burkiny Faso. Policisté rovněž identifikovali těla tří útočníků, šlo o muže, všichni byli velmi mladí. „Nejstaršímu nebylo více než 26 let,“ uvedl ministr pro vnitřní bezpečnost. Pachatelé na místo činu přijeli automobily, které byly registrované v Nigeru.

Jedna z přeživších popsala, že lidé v kavárně nejprve střelbu a exploze považovali za výbuchy petard. Pak ale vešli dva ozbrojenci oblečení v černém a začali střílet. „Slyšeli jsme výstřely, granáty, výbuchy. Bylo to extrémně hlasité a trvalo to velmi dlouho,“ řekla agentuře Reuters Slovinka, která si nepřála zveřejnit své jméno. „Chodili sem a tam. Jeden by si myslel, že už to skončilo, ale oni se vrátili a zastřelili další lidi. Vraceli se a dívali se, jestli se běloši hýbou, a případně na ně znovu vypálili,“ dodala.

Burkinafaský prezident Roch Marc Christian Kaboré označil útok za „zbabělý a ohavný“ čin. Obdobně událost hodnotí francouzský prezident François Hollande.

Po několika hodinách příprav zahájily burkinafaské jednotky zásah proti teroristům, logisticky je přitom podpořili francouzští vojáci, kteří dorazili ze sousedního Mali. Akce, kterou komplikovala skutečnost, že teroristé nastražili v hotelu výbušniny, skončila dnes po 09:00 SEČ. Zabiti byli tři teroristé, podle burkinafaských úřadů „jeden Arab“ a „dva černí Afričané“. Policisté pak podle agentur prohledali okolní hotely. V jednom z nich, hotelu Yibi, zabili čtvrtého útočníka.

Únos australského lékaře a jeho ženy
Na severu západoafrické Burkiny Faso byli v noci na dnešek uneseni dva australští občané - lékař a jeho žena. Není jasné, zda incident souvisí s teroristickým útokem. Burkinafaské úřady nejprve informovaly o tom, že unesení jsou Rakušané, později ale tuto informaci opravily. Dvojice byla unesena poblíž hranice s Mali. Další podrobnosti nejsou zatím známy. Není ani jasné, zda šlo o turisty nebo o osoby, které v Burkině Faso dlouhodoběji žily.
Podle extremistů ze sousedního Mali mají únos na svědomí radikálové z odnože teroristické sítě Al-Káida, která si říká Saharský emirát. „Čtyři bojovníci Saharského emirátu mají ve svých rukou dva Australany, ženu a muže. Oba jsou naživu a brzy zveřejníme další detaily,“ citovala agentura AFP radikála z islamistické organizace Ansar Dine. Jaké je propojení mezi oběma organizacemi, není jasné.

Burkinafaský prezident Kaboré zhruba dvě hodiny po skončení zásahu uvedl, že ze čtyř zabitých útočníků jsou dvě ženy, ambasador Thibault to ale na twitteru popřel. V souvislosti s atentátem byli zatčeni tři lidé, uvedla místní televize.

Mezi osvobozenými byl mimo jiné burkinafaský ministr veřejných služeb, práce a sociálního zabezpečení. České ministerstvo zahraničí podle své mluvčí Michaely Lagronové nemá informace, že by se na místě nacházeli nějací Češi, a ani to nepředpokládá.

K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Uvedla to skupina SITE, která monitoruje islamistické struktury. Konkrétně má podle ní atentát na svědomí islamistické hnutí Murábitún, založené před několika lety obávaným alžírským radikálem Mochtárem Belmochtárem, o kterém se již několikrát spekulovalo, že je po smrti. Murábitún loni v prosinci oznámil, že se sloučil s AQIM.

Murábitún se přihlásil už k atentátu na hotel v maliském Bamaku loni v listopadu. Zahynulo tehdy 22 lidí.

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. Loni v září uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Země byla dosud teroristických útoků ušetřena.

AQIM má na svědomí řadu krvavých atentátů na severu Afriky
- Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQIM) vznikla v roce 1998 oddělením od extremistické Islámské ozbrojené skupiny (GIA) Antara Zuábrího jako Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC). Po potlačení vládním vojskem se stáhla do vládami nekontrolované rozlehlé části Sahary na pomezí Alžírska, Mali a Mauretánie.

- GSPC, která stála v roce 2003 za únosem 32 zahraničních turistů na jihu Alžírska, již v březnu 2002 Spojené státy zařadily na seznam teroristických organizací. Nynější AQIM figuruje na takových seznamech řady zemí včetně EU, USA a Ruska.

- V červnu 2004 byl alžírskými vládními vojáky zabit šéf skupiny Nabíl Sahráví. GSPC pak v září 2006 vstoupila do celosvětové teroristické sítě Al-Káida a v lednu 2007 se přejmenovala na Organizaci Al-Káida v muslimském Maghribu.

- V Alžírsku se AQIM přihlásila k několika teroristickým útokům s desítkami obětí.

- Jedním z hlavních vůdců AQIM byl nebo stále je alžírský terorista Mochtár Belmochtár (Belmochtár je považován za jednu z vůdčích postav světového terorismu; byl údajně zabit v červnu 2015 při americkém leteckém úderu v Libyi, libyjští islamisté ale jeho smrt popřeli), který přenesl těžiště teroristických akcí do Mali; v posledních měsících údajně žil v Libyi, kam přešel z Mali a odkud chtěl kontrolovat Saharu.

- AQIM byla také podle odborníků spojena s nigerijskou islamistickou teroristickou skupinou Boko Haram; ozbrojenci z Boko Haram byli údajně v letech 2012 a 2013 trénováni v táborech AQIM na severu Mali.

- AQIM vytvořila volné uskupení s několika dalšími islamistickými teroristickými skupina (např. s Hnutím pro jedinečnost a džihád v západní Africe - MUJAO, které ovládlo pouštní oblasti na severu Mali). Jejich nadvládu zlomila až francouzská intervence v lednu 2013.

- AQIM stála za mnoha únosy západních rukojmí. Propouštění zadržovaných výměnou za výkupné bylo, krom obchodu s narkotiky a se zbraněmi, významným zdrojem příjmů. Několik rukojmích nepřežilo.

- V poslední době se objevily informace o ztrátě vlivu AQIM, ke konci loňského roku měla organizace podle francouzských zdrojů asi 200 bojovníků. Loni v prosinci oznámila skupina Murábitún (Al-Murabitun), kterou založil Belmochtár, že se sloučila s AQIM.

- Loni v prosinci se podle některých zdrojů AQIM podílela na útoku na hotel v malijském Bamaku (19 obětí). K útoku se přihlásila skupina Murábitún, která ve svém prohlášení oznámila, že se na útoku podílela také další odnož Al-Káidy, která si říká Saharský emirát.