Thajská politická krize pokračuje

Thajští demonstranti tvrdí, že nechtějí odradit turisty. Slibují jen nenásilné akce

Thajští demonstranti tvrdí, že nechtějí odradit turisty. Slibují jen nenásilné akce Zdroj: reuters

Rozhodnutí ústavního soudu odvolat premiérku Jinglak Šinavatrovou a devět ministrů situaci v Thajsku neuklidnilo. V zemi o víkendu protestovali jak odpůrci Šinavatrové, tak desetitisíce jejích stoupenců. Oba tábory přitom mají rozdílné názory na to, jak řešit politickou krizi, která ohrožuje ekonomiku.

Novým předsedou prozatímní vlády se po středečním verdiktu stal dosavadní vicepremiér Niváttumrong Búnsongpajsan. Podle expertů je sice schopný vyjednávač, jeho úkol mírotvůrce mu ale znesnadňuje blízký vztah k rodině Šinavatrových.
Kabinet chce 20. července uspořádat další volby.

„Žlutému“ protivládnímu táboru se to ale nezamlouvá. Dopředu ujišťuje, že neuzná hlasování, v němž by patrně opět zvítězila současná politická reprezentace. Přeje si vytvoření lidové rady, jež by nejdřív uskutečnila politické reformy, teprve potom by přišly na řadu volby.

Nezákonná přechodná vláda?

„Přechodná vláda je nezákonná, což v této fázi znamená, že Thajsko nemá skutečnou vládu,“ řekl opoziční lídr Sutchep Tchaugsuban. Vyzval státní orgány ke jmenování neutrálního premiéra. „Červení“ sympatizanti Šinavatrové jsou však jednoznačně proti vzniku nevolené vlády. „Vytvořila by se tím vážná politická krize, která by mohla vést k občanské válce, což nikdo nechce,“ řekl BBC jeden z nich.

Soud premiérku odvolal v souvislosti se zneužitím moci, má problémy i kvůli pochybnému programu odkupu rýže a hrozí jí zákaz politické činnosti na pět let. Její příznivci hovoří o justičním puči a srovnávají situaci s rokem 2006, kdy vojenský převrat zbavil moci jejího bratra Tchaksina. Nyní žije v exilu, mnoho lidí však věří, že prostřednictvím sestry má na dění v Thajsku velký vliv.

Aktuální protesty proti Šinavatrové trvají zhruba půl roku, silná rozdělenost země na dva tábory a politické napětí zemi oslabují už celé roky. Obě strany používají jako politickou zbraň klidné protesty, mají však i svá ozbrojená křídla. Riziko občanské války je proto nezanedbatelné.

Ekonomiku drží jeden motor ze čtyř
Politickou nestabilitou trpí i thajská ekonomika. Očekává se, že HDP země letos vzroste o 2,8 procenta. Prognózy jsou podstatně horší, než v případě dalších států regionu. Analytik Pipat Luengnaruemitchai přirovnává hospodářství země k letadlu, jemuž zadrhávají tři motory – domácí spotřeba, investice a turistika. „Jediný motor, který vypadá, že pracuje, je export,“ řekl pro Financial Times.

Saša Blau: Rozdělené Thajsko