Thajská premiérka zmizela. Prý je na bezpečném místě

Jinglak Šinavatrová

Jinglak Šinavatrová Zdroj: CTK

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová, kterou v pátek po státním převratu zadržela armáda, není na vojenské základně, jak psala některá thajská média. Prý se nachází na "bezpečném místě".

„Nyní je na bezpečném místě … Není zadržována v žádném vojenském zařízení. To je vše, co k tomu v tuto chvíli mohu říci,“ uvedl spolupracovník. Vysoký vládní činitel sdělil, že expremiérka bude zřejmě zadržována až týden, Thajská média uváděla, že ji armáda přepravila na svou základnu v provinci Saraburi severně od Bangkoku, to ale její spolupracovník popřel.

Armáda si v pátek předvolala celou svrženou vládu a členy rodiny Šinavatrových, která je v centru dlouhodobého vnitrothajského politického konfliktu. Premiérku zadržela a dalším 154 lidem včetně politiků a aktivistů zakázala vycestovat ze země.

Šinavatrová čelí obvinění ze zneužití moci

Šinavatrová musela z úřadu premiérky odstoupit 7. května poté, co ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. V Bangkogku se poté zintenzivnily demonstrace a střety mezi provládními a protivládními aktivisty a ve čtvrtek armáda uskutečnila druhý vojenský převrat za posledních osm let. Pozastavila platnost ústavy, vyhlásila zákaz nočního vycházení a zákaz shromažďování více než pěti lidí.

Už téměř desetiletí zuří v Thajsku střet mezi roajalistickým establišmentem v Bangkoku a populistickou stranou bývalého premiéra a někdejšího telekomunikačního magnáta Tchaksina Šinavatry, bratra odvolané premiérky Jinglak. Tchaksina armáda svrhla v minulém převratu z roku 2006, kdy jej obvinila z korupce a zneužívání moci, dosadila prozatímní vládu, a sepsala novou ústavu. Tchaksin od té doby žije v exilu, ale protivníci jej obviňují, že prostřednictvím své sestry dál ovlivňuje politiku a ekonomiku v Thajsku. Jejich strana „červených“ má velkou podporu u chudých vrstev venkova, díky čemuž opakovaně vyhrává ve volbách.

Návrat k demokracii? Až po reformách

Šéf armády, generál Prayuth Chan-ocha, rychlý návrat k demokratické vládě neslibuje a trvá nejprve na zásadních reformách a dosažení stability. „Před volbami musíme udělat ekonomické, sociální a politické reformy,“ řekl generál v pátek stovkám státních úředníků. „Pokud nastane klid, budeme připraveni vrátit moc lidu,“ dodal. Na dnešek svolala armáda svou první tiskovou konferenci.